Тази домашна глазура от мед, придава сладък аромат на всякакво месо - пиле, риба или свинско. Пилето е добър източник на протеин и освен това има безброй начини да стане интересно и вкусно. Това е една много добра рецепта за уикенда, защото обикновено повечето съставки са налични в килера.Добавянето на рукола и консервиран нахут осигурява зеленчуци и витамини, за да бъдат всички доволни.
4 порции, Време за приготвяне - 30 минути
СЪСТАВКИ:
ПИЛЕ
1 супена лъжица зехтин
4 пилешки бутчета (около 1, 3/4 кг)
Сол
Пипер
1/2 чаша балсамов оцет
1/4 чаша пчелен мед
1 супена лъжица соев сос с ниско съдържание на натрий
2 скилидки чесън, накълцани
САЛАТА
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица винен оцет
1 ч.л. пчелен мед
1 ч.л. дижонска горчица
Сол (хималайска)
Пипер
Около 1 консервна кутия нахут, изплакнат
1 чаша чери домати, разрязани наполовина
1/2 краставица без семки, нарязана на 4 парчета по дължина и после на кубчета
Ок. 200 грама рукола (около 8 чаши)
ИНСТРУКЦИИ:
НАПРАВЕТЕ ПИЛЕТО
Загрейте фурната до 220 – 230 градуса. Загрейте зехтина в голям тиган или тенджера на средна температура. Поръсете пилето с 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер, всяко парче, поставете в тигана с кожата надолу и сгответе до златисто кафяво и хрупкаво, 7 до 8 минути. Обърнете пилето, гответе още 1 минута, след това прехвърлете тигана/тенджерата във фурната и печете, докато се сготви, от 8 до 10 минути.Преместете в съд за сервиране. Изсипете в него всичко, освен 1 супена лъжица мазнина, която да остане в тигана.
Докато пилето се готви, в малка купа комбинирайте балсамов оцет, мед и соев сос. Когато пилето е готово, добавете чесън в тигана и гответе на средна температура, разбърквайки, 1 минута.Добавете сместа с оцета и оставете да къкри, като се разбърква често, докато течността намалее почти наполовина и достигне консистенцията на кленов сироп, 6 до 8 минути.
НАПРАВЕТЕ САЛАТАТА
В голяма купа разбъркайте заедно зехтин, винен оцет, мед, дижонската горчица и 1/4 чаена лъжичка сол и ¼ ч.л. черен пипер. Добавете нахута, доматите и краставиците и разбъркайте.
Сложете руколата в чиния и сервирайте с пилето.
Хранителни стойности за една порция - 570 калории, 28,5 г мазнина (7 гр. НАСИТЕНИ), 33 гр. протеини, 690 мг. натрий, 44 гр. въглехидрати, 6 гр. фибри