Плодове и зеленчуци! За щастие

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Ако ви е едно такова криво или леко сдухано, въпреки че е уикенд, хапвайте си повече плодове и зеленчуци. Може да помогне!

Или поне такава е рецептата за добро настроение, оптимизъм и щастие на учените. А нас, ако питате, нищо не ни коства да я опитаме. Даже напротив! Със сигурност тя ще се отрази чудесно на здравословното ни състояние.

Интересното е, че психолози от университета в Отаго, Нова Зеландия, са установили, че хората, които включват щедро плодове и зеленчуци в менюто си, са много по-спокойни, щастливи и разбира се – пълни с енергия.

Как са стигнали до тези изводи ли? Направили са проучване, разбира се. В него са участвали 281 младежи, които е трябвало да попълват онлайн дневник на хранителния си режим в 21-дневен срок. Тези, които щедро си похапвали плодове и зеленчуци станали по-позитивни. Хората, които наблягали на по-мазните храни пък, нямали промяна в настроението си. 

„След допълнителни анализи ние установихме, че младите хора имат нужда от приблизително седем до осем порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да забележат позитивната промяна. А една порция плодове и зеленчуци е приблизително една шепа или половин чаша” – обяснява ръководителката на изследването д-р Тамлин Конър.

Освен това учените установили още нещо - плодовете и зеленчуците са предпоставка за подобрение на настроението на следващия ден.

Ние мислим днес да си похапнем, а утре ще видим как са ни са се отразили, а вие? 


 

Коментари към "Плодове и зеленчуци! За щастие ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg