Резултатите от американско изследване показват, че всекидневната консумация на малка чаша вино намалява риска от инфаркт.
Този факт почива на анализирани данни за 14 600 души, наблюдавани в продължение на 24 години.
Според авторите на изследването, от Харвардския медицински колеж в Бостън, най-благоприятен ефект има консумацията на седем малки чаши вино седмично.
За мъжете той се изразява в понижение с 20% на риска от инфаркт, а за жените – с 16%.
Оказва се, че за хората, изпиващи по две или три чаши дневно, рискът от сърдечен удар е същият, както и при въздържателите.
Проучването установява зависимост между консумацията на умерено количество алкохол и намаления риск от инфаркт. Отбелязва се, че злоупотребата с алкохол си остава рисков фактор за здраво сърце.