Народната медицина познава много варианти за приготвянето на лековитата греяна ракия. В основата на всички обаче се следват няколко основни правила. В най-общия ред е необходимо да карамелизирате захар или мед (зависи от вашите предпочитания), да изсипете ракията в съда, разбърквайки добре, след което да добавите щипка черен пипер. Имайте предвид, че не бива да прекалявате с подсладителите, най-доброто съотношение е 1 с.л за 200 г алкохол. Освен това не бива да допускате ракията да заври, особено ако е домашна, тъй като е много вероятно да пламне.
След като изпиете този еликсир, си вземете горещ душ и се пъхнете под завивките в добре затоплена стая. Много баби препоръчват и разтривка (най-добре от любимия човек) с животинска мас, а ако много ви боли гърлото и компрес с ракия.