Ако обичате да наблягате на зеленчуковите ястия, особено в по-топлите дни, предлагаме ви нещо лесно и вкусно, което да си забъркате - патладжани и чушки с орехов сос. Всъщност става дума за съвсем традиционно предястие, но специалният сос му придава малко по завъртян вкус. Ето как става!
Необходими продукти:
3 патладжана
1 кг чушки
1 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. орехови ядки
6 скилидки чесън
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват се на филии, посоляват се и се оставят да се отцедят.
След като сокът им се отдели, парчетата се изпържват в 2/3 от мазнината и се изваждат.
Чушките се почистват от дръжките и семките и също се изпържват.
В останалата част от мазнината се запържват счуканите орехови ядки и пресованият предварително чесън.
Добавя се малко вода, посолява се и, след като кипне, сместа се сваля от котлона.
Патладжаните и пиперките се нареждат в чиния и се заливат с ореховия сос.
И това е! Да ви е вкусно!