Днес ще отправим кулинарно предизвикателство към най-запалените по готвенето мацки. Тази рецепта за пиле с кестени и сос от гъби и праз изисква да й отделите повече време и внимание, но пък резултатът e божествен! Пробвайте я!
Необходими продукти:
1 пиле
1 ч.ч. бяло вино
350 г праз
250 г гъби
250 г кестени
2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
чесън на прах
кимион
50 г спанак
30 г масло
Начин на приготвяне:
Пилето, след като е почистено, измито и подсушено, се осолява и подправя с черен пипер.
Слага се в тава, залива се с бялото вино, покрива се с фолио и се пече на фурна 50 минути.
След това фолиото се маха и то се допича, докато добие златиста коричка.
Кестените се сваряват и обелват. Половината от тях се оставят цели, а останалите се разбиват в миксера заедно с топлото прясно мляко, малко сол, черен пипер и маслото.
Празът се нарязва на колелца, а гъбите - на полумесеци. Задушават се в сгорещения зехтин и се овкусяват с подправките. Прибавя се половината от целите кестени, разбърква се и се готви още 3-4 минути.
Тази смес се изсипва в голяма цедка над тенджера, за да изтече сокът, получен при готвенето. От него се приготвя сос за печеното пиле чрез сгъстяване - или с брашно, или с някакъв сгъстител за сосове (например тапиока).
В порционни чинии се нареждат листенца пресен спанак. Върху тях порция печено пиле. До него се оформя “кратерче” от кестеново пюре. В него се сипва от сготвените праз, гъби и кестени. Порциите се заливат с приготвения сос.
Добър апетит!