Рецепта за печено пиле с кестени и сос от гъби и праз

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Днес ще отправим кулинарно предизвикателство към най-запалените по готвенето мацки. Тази рецепта за пиле с кестени и сос от гъби и праз изисква да й отделите повече време и внимание, но пък резултатът e божествен! Пробвайте я!

Необходими продукти:

1 пиле

1 ч.ч. бяло вино

350 г праз

250 г гъби

250 г кестени

2 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. зехтин

сол

черен пипер

чесън на прах

кимион

50 г спанак

30 г масло

 

Начин на приготвяне:

Пилето, след като е почистено, измито и подсушено, се осолява и подправя с черен пипер.

Слага се в тава, залива се с бялото вино, покрива се с фолио и се пече на фурна 50 минути.

След това фолиото се маха и то се допича, докато добие златиста коричка.

Кестените се сваряват и обелват. Половината от тях се оставят цели, а останалите се разбиват в миксера заедно с топлото прясно мляко, малко сол, черен пипер и маслото.

Празът се нарязва на колелца, а гъбите - на полумесеци. Задушават се в сгорещения зехтин и се овкусяват с подправките. Прибавя се половината от целите кестени, разбърква се и се готви още 3-4 минути.

Тази смес се изсипва в голяма цедка над тенджера, за да изтече сокът, получен при готвенето. От него се приготвя сос за печеното пиле чрез сгъстяване - или с брашно, или с някакъв сгъстител за сосове (например тапиока).

В порционни чинии се нареждат листенца пресен спанак. Върху тях порция печено пиле. До него се оформя “кратерче” от кестеново пюре. В него се сипва от сготвените праз, гъби и кестени. Порциите се заливат с приготвения сос.

Добър апетит!


 

Коментари към "Рецепта за печено пиле с кестени и сос от гъби и праз ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg