Рецепта за пълнен шаран с орехи и стафиди

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Е, просто няма как да избягаме от традицията за Никулден и да не ви изкушим с хубава рецепта за пълнен шаран! А тази наистина е вкусна – с орехи, стафиди, канела… Сигурни сме, че всички именници и техните гости ще останат повече от доволни.

 

Необходими продукти:

2 глави кромид лук

200 мл олио

100 г ориз

2 с. л. галета

3 с. л. орехи

десетина стафиди

1 ч. л. червен пипер

щипка канела

1/2 ч. л. захар

смлян черен пипер

сол

1,5 - 2 кг шаран

1 ч. ч. (200 мл) вода

 

Начин на приготвяне:

Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.

През това време се задушава нарязаният лук в олиото. Прибавят се оризът и водата и се задушава отново 15-20 минути.

Добавят се галетата, орехите, захарта, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с. л. вода. Сместа се разбърква добре и шаранът се напълва с нея и се зашива.

Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене. Полива се с олио, смесено с малко вода доматено пюре и се поръсва със смлян черен пипер и брашно.

В тавата се доливат 400 мл топла вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.

След това фолиото се маха и пълненият шаран се запича още 10-15 минути.

Да ви е празнично! 


 

Коментари към "Рецепта за пълнен шаран с орехи и стафиди":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg