Е, просто няма как да избягаме от традицията за Никулден и да не ви изкушим с хубава рецепта за пълнен шаран! А тази наистина е вкусна – с орехи, стафиди, канела… Сигурни сме, че всички именници и техните гости ще останат повече от доволни.
Необходими продукти:
2 глави кромид лук
200 мл олио
100 г ориз
2 с. л. галета
3 с. л. орехи
десетина стафиди
1 ч. л. червен пипер
щипка канела
1/2 ч. л. захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
1 ч. ч. (200 мл) вода
Начин на приготвяне:
Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
През това време се задушава нарязаният лук в олиото. Прибавят се оризът и водата и се задушава отново 15-20 минути.
Добавят се галетата, орехите, захарта, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с. л. вода. Сместа се разбърква добре и шаранът се напълва с нея и се зашива.
Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене. Полива се с олио, смесено с малко вода доматено пюре и се поръсва със смлян черен пипер и брашно.
В тавата се доливат 400 мл топла вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
След това фолиото се маха и пълненият шаран се запича още 10-15 минути.
Да ви е празнично!