Свикнали сме да възприемаме пая като нещо сладко, но, повярвайте, опитате ли този солен вариант, ще си оближете пръстите! Ето как да си приготвите пай със синьо сирене и пиле...
Необходими продукти:
250 г брашно
сол
100-120 г краве масло
1 жълтък
2 с. л. студена вода
За плънката:
2-3 с. л. горчица
зехтин
200 г пилешко филе без кожа
1 глава лук
5-6 пресни печурки
200 г заквасена сметана
чесън на прах
черен пипер
100 г синьо сирене
За заливката:
3 яйца
200 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
Пресятото брашно се смесва със солта и постепенно се замесва с маслото. Жълтъкът и водата се разбиват и се прибавят. Сместа се меси, докато тестото стане гладко, но не много дълго, за да не стане твърдо.
За да се разточи по-лесно, е хубаво да се охлади за 20-30 минути. След това върху набрашнена повърхност се разточва охладеното тесто с диаметър по-голям от този на тавичката, за да може да покрие и стените й. Слага се в тавата с помощта на точилката и се притиска към стените и дъното, за да прилепне добре. Краищата, които стърчат, се отстраняват с ръка. Набожда се на няколко места с вилица, за да не се издува.
Пече се във фурната 15-20 минути при 220 С, докато придобие златист цвят. Оставя се да се охлади напълно и повърхността се намазва с горчица.
За да се приготви плънката, в зехтина се запържват пилешкото филе, лукът и гъбите. Когато са готови, се прибавят сметаната, чесънът и черният пипер.
Готовата плънка се изсипва върху тестото и отгоре се натрошава синьо сирене. Разбиват се яйцата и киселото мляко и паят се залива с тях.
Тавата се слага отново във фурната за 40 минути и се пече при 180 С.
И това е! Паят се сервира топъл.
Добър апетит!