Спете голи, полезно е за здравето

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Не е лято, но пък си има още няколко добри причини да захвърлите пижамите(и бельото!). Оказва се, че спането кожа в кожа има доста позитивни ефекти върху човешкото тяло и може да допринесе значително за по-доброто здравословно състояние.


По-малко стрес


Сред най-важните ползи от спането голи е това, че тялото поддържа здравословно нивото на хормона кортизол, който познаваме като хормона на стреса. Високите му нива водят до повишено кръвно налягане, високи нива на холестерол, различни видове разстройства и дисбаланс, отслабена имунна система, повишен апетит. В часовете от 10 вечерта до 2 през нощта обикновено сънят е най-дълбок и нивата на кортизола са най-ниски. След периода на най-дълбокия сън обаче тялото започва да произвежда повече кортизол, за да се подготви за деня и да се събудите свежи и енергични. Когато обаче сънят не е добър, сутрин кортизолът в тялото е с повишено ниво, в резултат на което ще чувствате дискомфорт, може би дори силен глад.


По-добър сън


Вече е известно, че температурата на тялото влияе много сериозно върху качеството на съня. Редица изследвания показват, че ако телесната температура се регулира нормално по време на сън, то той е по-добър и може да спите по-дълбоко. Ако ви е твърде топло през нощта, най-добре е да се откажете от дрехите.


По-добър секс


Спането голи стимулира освобождаването на различни видове хормони, полезни за тялото. Един от тях е така нареченият хормон на любовта, окситоцинът. По принцип тялото произвежда окситоцин по време на оргазъм, сексуално удоволствие, също и при стрес. Хормонът помага за справяне с депресията и подобрява кръвното налягане. А пък да не говорим, че да спите голи с любимия човек, може да запали искрата на страста.


Анти-ейджинг ефект


Споменахме за благотворното влияние за нивата на някои полезни хормони. Същото важи и за важните анти-ейджинг хормони мелатонин и хормон на растежа. Освен че е добре да спите голи, поддържайте температурата в стаята не по-висока от 21 градуса. Колкото по-топло е през нощта, толкова повече потискате производството на тези хормони.


Намалява риска от инфекции


Гъбичните инфекции са често срещани и се лекуват лесно чрез подсилване на имунната система. Топлата и влажна среда е идеална за развиване на инфекции, но ако спите голи ще намалите значително риска това да се случи. Без дрехи тялото се охлажда по-лесно.
Няма как да не споменем, че спането голи постепенно повлиява и на самочуствието, защото свиквате да се чувствате по-добре в собствената си кожа.


 

Коментари към "Спете голи, полезно е за здравето":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg