
Това е една страхотна рецепта за любителите на суши, които хич нямат време да завиват рулца. Тя си приготвя изключително лесно и бързо, но за сметка на това е ужасно вкусна. Ето какво ви трябва:
-
120 гр. ориз за суши
-
4 с.л. оризов оцет
-
2 с.л. захар
-
1 ч.л. сол
-
1 лист нори
-
500 гр. сьомга (обезкостена и без кожа)
-
2 с.л. масло от авокадо
-
1 голяма краставица
-
1 авокадо
-
4 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Накиснете ориза в студена вода за около час. През това време загрейте в тиган оризовия оцет и разтворете в него захарта и солта. Отдръпнете от котлона и оставете да изстине настрана. Изцедете водата от ориза го оставете да престои още 30 минути. След това в тенджера с 360 мл. вода изсипете ориза и го сложете на котлона, докато заври. Варете го 5 минути, но задължително дръжте тенджерата похлупена. Намалете топлината на котлона и варете още 5 минути. След това отстранете от котлона и оставете да престои 10 минути. Към него добавете оцета и оставете ориза да се охлади на стайна температура.
Докато ориза се охлажда, нарежете сьомгата на малки парченца и я смесете със сусама и маслото от авокадо. Оставете я в хладилника, докато приготвяте останалите неща. Обелете краставицата и я нарежете на тънки полумесеци, същото направете и с авокадото. След това разстелете листа нори върху тава за торта. Намокрете ръцете си и изсипете малко количество от ориза върху него, като го притиснете добре. Отгоре наредете ред краставица, ред авокадо и ред сьомга. Повторете – ориз, краставица, авокадо, сьомга. Оставете в хладилника, докато се охлади изцяло.