Днес сме решили да надникнем в дебелите готварски книги на ориенталската кухня, така че пригответе се за ястие, което съчетава интересни вкусове и подправки. Не си мислете обаче, че ще са ви нужни редки продукти, за да си го приготвите. Подбрали сме нещо лесно и достъпно за нашите ширини – тиквички по ориенталски.
Те са много полезни, а приготвени по екзотичен начин са просто неустоими...
Необходими продукти:
1-2 големи тиквички
50 г кускус
1 стрък праз
2-3 скилидки чесън
50 г гъби (култивирани печурки)
3-4 домата
1 връзка магданоз
50 г краве масло
1 ч. л. канела
сол, черен пипер по вкус
зехтин за намазване на тавичката
Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват и се нарязват на дебели резени, като сърцевината се издълбава напълно, да останат като пръстени.
Маслото се стопява в тиган и в него се запържват ситно нарязаният праз и чесънът за няколко минути. Добавят се ситно нарязаните гъби, магданоз, сол, черен пипер, канелата, нарязаната сърцевина от тиквичките и кускусът, който предварително трябва да бъде накиснат за 30-40 минути и отцеден от водата.
В добре намазана със зехтин тавичка се нареждат резените тиквички и се напълват с плънката, като се поливат отгоре с още малко зехтин.
В тавичката се налива 1 ч. ч. вода, всяка тиквичка се покрива с резен обелен домат. Пекат се около 30-40 минути на 180 С.
Добър апетит!