Улови мига! Изживей го… (част 2)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Как да бъдеш „Тук и сега”, как да постигнеш онова състояние на пълна концентрация и хармония със себе си и околния свят, което наричат „Съзнание като вода”?

Ето и втората част на статията от www.lifehack.bg, която ни дава отговори на тези въпроси. Отговори, които могат да ни бъдат доста полезни както в работата, така и в живота като цяло…

 

"Сравнението „съзнание като вода”

„Когато е празно съзнанието ви е готово за всичко — то е отворено за всичко” – Шунруи Сузуки

В каратето има образно понятие, чрез което се описва „съзнание като вода” – или състоянието на пълна готовност. Представете си, че хвърляте камъче в спокойно езеро. Как реагира водата? Нейната реакция е изцяло съобразена с маса та на предмета и със силата, с която е хвърлен той. След което се възстановява състоянието на пълен покой. Няма да наблюдавате нито свръх реакция на тази вода, нито недостатъчна реакция.

Всичко, което ви кара да реагирате неадекватно, може да ви контролира и обикновено го прави.

Ефектът от удара при каратето идва от скоростта, а не от физическата сила -цялата енергия се концентрира във върха на юмрука, нанасящ удара. Затова и невпечатляващи с физическа сила хора могат да се научат да трошат тухли с ръце: от това не им излизат мазоли и не се изисква да прилагат груба сила, а просто да съчетаят съсредоточаване на удара си с максималната скорост.

Запомнете: Напрегнатият мускул не развива максимална скорост.

Затова при по-високите нива на бойните изкуства наред с всичко друго се учи и изисква равновесие и спокойствие на духа. Ключът за постигането им се крие в изчистване на ума плюс максимална гъвкавост.

Всичко, което ви кара да реагирате неадекватно, осъществява практически контрол върху поведението ви.

Ако проявите прекалено емоционално или прекалено равнодушно отношение към получения имейл, подчинените си, предстоящите задачи, децата си или непосредствения си началник, резултатите от вашата работа ще бъдат далеч по-слаби от желаните.

Повечето хора отдават повече или по-малко значение на нещата, но не и толкова, колкото си заслужава, просто защото не са усвоили състоянието „съзнание като вода“.

„Има едно-единствено нещо, което можем да направим, и щастливите хора наистина го правят според възможностите си. Можем да присъстваме изцяло. Всички можем да бъдем там. Може… да посветим цялото си внимание на шанса, с който разполагаме” – Марк Ван Дорен

Спомнете си кога за последен път сте се чувствали на върха на творческите си възможности.

Сигурно сте усещали, че контролирате ситуацията на сто процента, не сте се чувствали подложени на стрес, били сте максимално съсредоточени върху онова, което правите, времето сякаш спира (пропускате дори обяда?) и усещате, че напредвате значително към набелязаната цел.

Искате ли отново да изпитате същите усещания?"


 

Коментари към "Улови мига! Изживей го… (част 2)":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg