Учени искат забрана на солариумите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Всеки сеанс за загар повишава шанса да се получи меланома с 1,8% на година.

На това акцентират учени и настояват да се забранят солариумите!

Трябва да се признае на официално ниво, че изкуственото облъчване на тялото с ултравиолетови лъчи за получаване на загар допринася за развитието на рак. За това призовават редица дерматолози властите на САЩ и на другите страни по света.

Предложението на учените е да се забрани или ограничи ползването на солариуми, отбелязва статия, публикувана в изданието American Journal of Preventive Medicine.

„Не е нужно да казваме някакви сложни или заплетени неща за „връзката“ между рака и облъчването с ултравиолетови лъчи – хората много по-лесно ще разберат, ако им се каже, че изкуственият загар предизвиква рак на кожата. Или „Солариумите предизвикват рак на кожата“.

Дойде време открито за обявим наличието на такава връзка"

Това казва Робърт Делавал от Колорадския университет в Денвър (САЩ).

Всъщност той и колегите му представили в своята статия осем аргумента – поясняващи, че солариумите предизвикват рак на кожата.

Главният довод на дерматолозите – многобройни изследвания, проведени в последните две десетилетия, еднозначно посочват връзката между рака на кожата и изкуственото облъчване, която се съхранява независимо от възрастта, расата или социалното положение.

Средно любителите на солариумите страдат от меланома и прочие видове рак с 16% по-често от другите хора.

Отбелязаната вероятност нарaства с увеличаването честотата и продължителността на ултравиолетовите вани. А това още веднъж потвърждава, че солариумите са пряко свързани с рака на кожата.

Според Делавал всеки сеанс за загар увеличава шанса да се получи меланома с 1,8% на година.

Учените считат, че доводите им ще накарат законодателите да се отнесат към ултравиолетовите уреди по същия начин, както към цигарите или алкохола.

Вижте още:

Ако искаме тен от солариум и през зимата

Кестени за здраве и красота
 


 

Коментари към "Учени искат забрана на солариумите":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg