Ако сте любители на шоколада и си падате по сладките кремове, то този френски шоколадов крем със сигурност ще ви изкуши! Ето как да си го направите...
Необходими продукти:
2 яйца
1 жълтък
1 стрък ванилия
80 г (1/3 ч. ч.) кафява захар
500 мл (2 ч. ч.) прясно мляко
50 г натурален шоколад с висок % какао
1 ч. л. какао на прах
Начин на приготвяне:
Млякото се изсипва в малка тенджера и се добавя разрязаният стрък ванилия заедно със семената. Кипва се и огънят се изключва, а тенджерата се похлупва. Оставя се за 30 минути, след което се прецежда.
Междувременно шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна.
Фурната се загрява на 160 С.
В голяма купа се разбиват яйцата с жълтъка. Сипва се постепенно млякото, като се продължава с разбиването на сместа. Прибавят се разтопеният шоколад и какаото.
Кремът се разбърква и се разпределя по шолите. Отстранява се образувалата се коричка по повърхността и шолите се поставят в голяма тава с гореща вода като трябва да са потопени до средата във водата.
Голямата тава се поставя във фурната на средна скара. Френският шоколадов крем се пече 30-35 минути, след което леко се охлажда и всяка шола се запечатва с фолио.
Преди поднасянето кремът се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Да ви е сладко!