Храни срещу висок холестерол

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

За да се предпазим от високи стойности на холестерол, е добре да внимаваме какво ядем.

Високото ново на "лошия" LDL крие сериозен риск за атеросклероза и сърдечно-съдови инциденти, натрупване на плака в артериите, и, съответно опасността от инфаркт или мозъчен инсулт.

Ето с кои храни можем да намалим холестрола.

Авокадо

Зелената месеста част на авокадото обогатява организма с олеинова киселина, благоприятстваща понижаването на лошия холестерол в кръвта.

Можем да го добавим в салата или върху сандвич. Маслото от авокадо има изтънчен, сладък вкус, затова може и да се използва вместо другите масла в готвенето.

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа флавоноиди, антиоксиданти, намаляващи нивата на LDL.

Разбира се не е добре да прекаляваме с много черен шоколад, понеже съдържа наситени мазнини и захар.

Но в умерени количества, тъмното, неподсладено какао на прах в готвенето, влияе много добре на сърцето и съдовете.

По чаша червено вино

В червеното вино има ресвератрол – вещество, което се съдържа в люспите на червеното грозде. Способно е да предотврати увреждането на кръвоносните съдове чрез намаляване риска от образуване на кръвни съсиреци и намаляване на LDL холестерола.

Ядки

С полиненаситените мастни киселини, които съдържат, ще помогнат срещу натрупването на LDL в организма.

Хапвайте си ги всеки ден, поръсвайте с тях салатата, подсилвайте се с тях като междинна закуска. Но предимно избирайте ядки без добавена сол и имайте предвид, че могат да са доста калорични. Препоръчителна доза е една шепа ядки дневно.

Пълнозърнести храни

Много са ползотворни заради разтворимите фибри, намаляващи абсорбцията на холестерол в кръвта.

Заменете белия хляб и обикновените макарони, спагети с пълнозърнести, както и по-добре ползвайте кафяв ориз вместо бял.

Риба

Богатите на омега-3 мастни киселини – сьомга, бял тон, сардини и скумрия, намаляват триглицеридите в кръвта.

Хапвайте риба поне един-два пъти седмично, особено приготвена на фурна или грил.

Зехтин

Маслиновото олио е много добър избор срещу "лошия" холестерол.

Слагайте в дресинги за салати, в задушени на фурна зеленчуци.

Сирене от соя

Ако хапвате само 25 грама на ден печени соеви ядки, соево мляко или тофу, можете да намали холестерола с 5-6%.

Варива

Варива като боб, леща, грах имат разтворими фибри, които се свързват с холестерола в кръвта и той се движи от тялото.

Плодове и зеленчуци

Крушите и ябълките са препоръчителни, заради високото съдържание на пектин. Има го и в цитрусовите плодове като портокали и лимони.

Ягодоплодните също са с високо съдържание на фибри.

Повечето зеленчуци съдържат много фибри и малко калории, което спомага за регулирането на холестерола. Патладжанът например има и високо съдържание на антиоксиданти.

Обогатени храни

Естествените химикали, стероли, помагат на тялото да абсорбира по-малко холестерол.

Затова производителите на храни добавят стероли в някои готови храни като мюсли, кисело мляко и портокалов сок. Проверете етикета, за да сте сигурни, че не съдържат прекалено много калории.

Чай

Зеленият чай, а също и черният, съдържат мощни антиоксиданти, спомагащи за регулиране нивата на холестерола.
 


 

Коментари към "Храни срещу висок холестерол":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg