За да се предпазим от високи стойности на холестерол, е добре да внимаваме какво ядем.
Високото ново на "лошия" LDL крие сериозен риск за атеросклероза и сърдечно-съдови инциденти, натрупване на плака в артериите, и, съответно опасността от инфаркт или мозъчен инсулт.
Ето с кои храни можем да намалим холестрола.
Авокадо
Зелената месеста част на авокадото обогатява организма с олеинова киселина, благоприятстваща понижаването на лошия холестерол в кръвта.
Можем да го добавим в салата или върху сандвич. Маслото от авокадо има изтънчен, сладък вкус, затова може и да се използва вместо другите масла в готвенето.
Черен шоколад
Черният шоколад съдържа флавоноиди, антиоксиданти, намаляващи нивата на LDL.
Разбира се не е добре да прекаляваме с много черен шоколад, понеже съдържа наситени мазнини и захар.
Но в умерени количества, тъмното, неподсладено какао на прах в готвенето, влияе много добре на сърцето и съдовете.
По чаша червено вино
В червеното вино има ресвератрол – вещество, което се съдържа в люспите на червеното грозде. Способно е да предотврати увреждането на кръвоносните съдове чрез намаляване риска от образуване на кръвни съсиреци и намаляване на LDL холестерола.
Ядки
С полиненаситените мастни киселини, които съдържат, ще помогнат срещу натрупването на LDL в организма.
Хапвайте си ги всеки ден, поръсвайте с тях салатата, подсилвайте се с тях като междинна закуска. Но предимно избирайте ядки без добавена сол и имайте предвид, че могат да са доста калорични. Препоръчителна доза е една шепа ядки дневно.
Пълнозърнести храни
Много са ползотворни заради разтворимите фибри, намаляващи абсорбцията на холестерол в кръвта.
Заменете белия хляб и обикновените макарони, спагети с пълнозърнести, както и по-добре ползвайте кафяв ориз вместо бял.
Риба
Богатите на омега-3 мастни киселини – сьомга, бял тон, сардини и скумрия, намаляват триглицеридите в кръвта.
Хапвайте риба поне един-два пъти седмично, особено приготвена на фурна или грил.
Зехтин
Маслиновото олио е много добър избор срещу "лошия" холестерол.
Слагайте в дресинги за салати, в задушени на фурна зеленчуци.
Сирене от соя
Ако хапвате само 25 грама на ден печени соеви ядки, соево мляко или тофу, можете да намали холестерола с 5-6%.
Варива
Варива като боб, леща, грах имат разтворими фибри, които се свързват с холестерола в кръвта и той се движи от тялото.
Плодове и зеленчуци
Крушите и ябълките са препоръчителни, заради високото съдържание на пектин. Има го и в цитрусовите плодове като портокали и лимони.
Ягодоплодните също са с високо съдържание на фибри.
Повечето зеленчуци съдържат много фибри и малко калории, което спомага за регулирането на холестерола. Патладжанът например има и високо съдържание на антиоксиданти.
Обогатени храни
Естествените химикали, стероли, помагат на тялото да абсорбира по-малко холестерол.
Затова производителите на храни добавят стероли в някои готови храни като мюсли, кисело мляко и портокалов сок. Проверете етикета, за да сте сигурни, че не съдържат прекалено много калории.
Чай
Зеленият чай, а също и черният, съдържат мощни антиоксиданти, спомагащи за регулиране нивата на холестерола.