Проучванията са категорични – хапвайте смело зрял чесън, ако искате да намалите нивата на холестерола. Неговата активна съставка S-алил цистеин потиска способността на черния дроб да произвежда холестерол. Според някои учени действието му е точно както на станините - медикаментите за понижаване на холестерола, но без страничните ефекти от тях.
Интересното в, че чесънът понижава нивата на LDL холестерола (вредният холестерол) и завишава нивата на HDL (полезният холестерол). Но има и още – доказано е, че чесънът е в състояние да намали и други рискови фактори за сърдечно-съдовата система. Подобрява кръвообращението и намалява нивата на хомоцистеина – аминокиселина, която увеличава риска от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт и мастни отлагания в артериите.
Така че, включете чесъна в ежедневното си меню, като най-добре е да присъства обилно в закуската. Ако се притеснявате от дъха след това, просто хапнете 1-2 резенчета лимон.
Вижте още:
За да сте здрави, хапвайте магданоз!
Ползите от храните според цвета им