Чавдар Трифонов - честен, успешен и модерен в България!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

 

Роден през 1975 год. във Варна. Завършил математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна и Икономически университет - Варна. Продължава обучението и специализацията си в реномирани световни учебни заведения. Цялата си кариера, повече от 15 години, е посветил на агробизнеса в България.

 

Винаги сме знаели, че има такива хора в Българя! Млади хора, които да опровергаят нагласата, че у нас трябва да си непременно нечестен за да си успешен. С какво е различен Чавдар Трифонов?! Реализирали се български икономисти има много, но... не и в България! Лъчезарният изпълнителен директор на "Севан" АД работи и безапелационно развива потенциала си в заклеймената  родна икономическа действителност. Прави го повече от успешно, за пример!

 

В обширно интервю за списание "Тема" г-н Трифонов разказва за впечатляващата си кариера, както и споделя експертната си гледна точка за икономическото позициониране на България в една от най-важните икономически отрасли - търговията със зърно. Ето и част от интервюто:

 

сп. "Тема": Директор сте на една от най-големите български компании преди да навършите 40 години. Бихте ли разказали повече за професионалния си опит?

 

Чавдар Трифонов: В момента съм изпълнителен директор на групата компании "Севан" - "Хранекспорт". Цялата си кариера, повече от 15 години, съм посветил на агробизнеса. Отначало започнах като търговец в джойнт-вeнчърa на "Каргил" САЩ с "Монсанто" България, след това отговарях за агробизнеса на "Бунге" САЩ за България и Румъния, през 2006 год. оглавих "Зърнени храни България". После за кратко преминах във финансовия сектор и работих като старши консултант във фонд за дялово инвестиране, фокусиран върху Балканския полуостров. След началото на финансовата криза през 2009 год. реших да се върна към търговията.    Тогава с господата Артур и Армен Акопян създадохме "Хранекспорт".

 

сп. "Тема": Наистина впечатляваща кариера. Каква точно е пазарната позиция на фирмата, която оглавявате?

 

Чавдар Трифонов: Групата "Севан" - "Хранескпорт" в момента е най-големия износител на зърно от страната. Компанията търгува годишно с над 800 тона зърно и консолидираните й приходи са над 400 млн. лв. Опитваме се да поставим нещата на модерна основа. Залагаме изцяло на прозрачност и прагматизъм в отношенията с контрагентите. Опитваме се да наложим комбинация между манталитета на големите мултинационални компании и гъвкавостта на една далеч по-малка българска компания.

 

сп. "Тема": Имаше няколко проекта за бургаското и варненското пристанище, които се съжаление не са се осъществили.

 

Чавдар Трифонов: Разбрах, че в Бургас през Април новият концесионер ще влезе в Пристанище-запад. За Пристанище-изток също не са започнали някакви инвестиции. Но във Варна нещата куцат. Не мога да си обясня как за толкова време не се намери начин да се премести, развие и подобри пристанището. Липсва политика за развитие на града и региона, сякаш общината е абдикирала тотално.

 

Ако ги попиташ, ще кажат, че нямат нищо общо с пристанището. Но не е така. Миналата седмица в Бургас имах среща с изпълнителния директор на пристанището в Гент. Бях силно изненадан, че там работят 80 000 души - от които само 1000 са докери. Другите 79 000 са в компании, които инвестират в територията на пристанището - в хиляди големи и по малки фирми, обединени в клъстър около пристанището. Във Варна огромната част от земята край езерото пустее. Какво пречи да се развие града в тази посока, а освен това да има участие в пристанището си и да печели? Не можем да се оправдаваме, че икономическите стимули, отварянето на работни места са работа само на държавата. Те са работа на всички - и на бизнеса, и на местната власт.

 

Може да прочетете цялото интервю в новия брой на сп. Тема.


 

Коментари към "Чавдар Трифонов - честен, успешен и модерен в България!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg