Честит ден на народните будители!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

След страховитата еуфория покрай Хелоуин нека днес си кажем: „Честит ден на народните будители, скъпи българи!”.

 

Няма да ви занимавам със сухи факти, нито с имана – всички ги знаем или поне трябва да ги знаем. Само искам да ви кажа, че народните будители са живи! И говоря буквално.

 

Не става дума за тези личности, които винаги ще живеят чрез историята, става дума за хората тук и сега. За нашите учители – в класните стаи и в живота, за нашите близки, приятели, роднини… В живота на всеки човек има поне един будител. Снощи аз се сетих за един от моите будители – учителката ми по литература и моя класна. Снощи тя отново събуди нещо в мен. Ето с този разказ…

 

„…една случка, която зная от майка си. Звучи ми като притча, но според местните хора разказаното е напълно достоверно.

 

В едно родопско село от Западните Родопи през 30-те години на миналия век е имало само основно училище. Средното било в близко градче – на около 20-тина километра. Много от учениците често ходели до него пеш, а и учителите, които преподавали в него, понякога отивали или се връщали пеш до домовете си в околните села.

 

Една зимна вечер един учител позакъснял в училището – тръгнал си от него към вкъщи до съседното село по-късно: пеш, разбира се. През красива борова гора. Чул глутница вълци и потърсил спасение, като се качил на едно дърво, докато опасността премине. Дали е викал за помощ? Никой не знае...

 

Чак сутринта го намерили замръзнал върху дървото, а под него имало следи в кръг от глутницата вълци. Оттогава това дърво и местността се наричат Даскаловата борúка.

 

Името на този учител никой не помни, той не е вписан сред имената на будителите, за него липсва каквато и да е информация в интернет, но моето детско съзнание е запазило непокътнат спомена за неговата съдба. Може би не само заради смъртта му, а и заради респекта, който изпитваха към този „даскал”, който не е забелязал колко се е забавил в училището и колко е пусто и страховито навън... Честит празник!”

 

Честит празник г-жо Василева! Честит празник скъпи българи! И поклон пред всички народни будители. Всички! 


 

Коментари към "Честит ден на народните будители! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg