Честит Тодоров ден!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Честит празник, приятели! Днес отбелязваме най-бяснопрепускащия ден от православния календар – Тодоровден!

Да са живи и здрави всички, които носят имената Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Дора, Дорина и Доротея! Нека ги носят с гордост и достойнство и нека те им донесат много късмет и успех.

Тодоровден се празнува всяка година в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Според легендата на този ден Св. великомъченик Теодор Тирон съблича 9-те си кожуха, яхва кон и отива при Бог, за да го измоли да прати лятото. Ето защо на Тодоровден му се казва Конски Великден и на този ден се прави кушия или надбягване с коне.

Празникът е познат още като „Булкина неделя“, защото е почитан и като специален ден за младите невести, омъжили се през годината. Традицията повелява на този ден да се извършват обреди за плодовитост на младите булки, а те нямат право нито да месят, нито да пекат хляб. Затова пък невестите се отдават на един ритуал, свързан с красотата...

На Тодоров ден, преди кушията, жените измиват косата си с вода, в която слагат слама от яслите на конете. А след това хвърлят тази вода на улицата след конете. Вярва се, че така косите им ще са дълги и здрави косите им като конска грива.

С Тодоров ден е свързана и много интересна история от далечни времена. Ето и какво разказва тя...

"Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. 

Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма". 


 

Коментари към "Честит Тодоров ден! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg