Честита Баба Марта, приятели!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

„Баба Марта бързала, мартенички вързала...“. Е, ето че най-сетне дойде! Честит първи март, приятели!

Пожелаваме ви да сте румени, засмени и много, много жизнерадостни!

Време е да се окичим с един от най-българските символи – мартеничките, разбира се! Подарете по една на всички хора, на които държите! Защото нали знаете? Те носят здраве, късмет и берекет.

Историята им пък е много интересна. Легендата разказва, че сестрата на Хан Аспарух – Хуба, била пленена от хазарите. За да я освободи, той трябвало да намери свободна земя. Ханът се уговорил със сестра си, че когато я открие, ще й прати гълъб с вързан на крака бял конец. Не след дълго той изпратил гълъба, но по пътя птицата била ранена и белият конец се напоил от кръв. Щастливата новина обаче пристигнала и Хуба била спасена.

От тогава е и традицията през месец март да се закичваме с бял и червен конец. Вярва се, че така се пазим от зли сили и се обричаме на щастие!

За да ни върви годината и да е плодородна пък, трябва да окичим с мартеницата си цъфнало дръвче, да я пуснем в реката или да я сложим под камък.

И въпреки, че за месеца на Баба Марта казват, че е като нрава на жената – постоянно се променя, има един начин, с който можем да опитаме да я ощастливим. Според поверията на 1 март младите задължително трябва да излязат навън! Така Баба Марта ще ги види и ще се зарадва.

Освен това е петък! Така че имате двоен повод за излизане и празнуване!
 


 

Коментари към "Честита Баба Марта, приятели! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg