Как де избегнем грипа: 10 навика, които ви излагат на риск от вируси

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Веднага след като носът ти започне да тече, тялото започва да те боли, тресе те... Вече разбираш, че си повален от най-неприятната зимна болест: грип.

Тази година вече са известни многобройни случаи на хоспитализация и усложнения, факт е и обявената грипна епидемия.

Една от причините този сезон грипът да е по-тежък, е че доминиращият щам, H3N2, е по-агресивен и има впечатляваща способност да мутира. Симптомите на грипа обикновено започват внезапно, а не постепенно, някои от признаците, включват треска или усещане за побиване на тръпки, кашлица, възпаление, запушен нос, мускулни или болки в тялото , главоболие, умора и в някои случаи повръщане и диария.

Тъй като пикът на вируса обикновено е през февруари, избягвайте тези навици и грешки в хигиената, за да избегнете грипа.

1.Не забравяйте да измиете палците си

Докато миенето на ръцете е най-очевидният трик за убиване на микробите, има една често срещана грешка, която повечето хора допускат: забравят да измият палците си. Тъй като този пръст докосва някои повърхности, наситени с микроби (клавиатурата на клетъчния ви телефон, бутоните за дистанционното управление), почистването му не бива да се игнорира.

2. Поставянето на чантата на пода

Поставянето на чантата или раницата на пода е само отворена покана за нездравословни бактерии, (особено ако става дума за пода на обществена тоалетна или ресторант), след което я поставите на кухненската маса или на плота. Ако вече сте направили това и чантата ви е изработена от плат или кожа, както повечето, препоръчваме смесването на малко лек течен сапун за лице, с две чаши топла вода, след това използвайте мека кърпа, за да избършете мръсотията.

3. Съхраняването на четки за зъби твърде близо една до друга

 Грипът, стафилококите, стрептококите, ешерихия-коли често живеят в четките за зъби. Дръжте четката си за зъби покрита или на разстояние.

4.Дезинфекция на дръжките

Почистваме много места вкъщи, но често забравяме дръжките на вратите и кухненските шкафове. „Някои от любимите места на микробите са местата в градината и в къщата, до които всички се докосват", казват лекарите. Трябва да ги избърсваме поне през ден, ако можете да запомните, и всеки ден, ако знаете, че някой в къщата е болен от грип.

5.Носите обувки вкъщи

Подметките за обувки са буквално навсякъде.Това означава, че носите вкъщи външни микроби, които могат да ви накарат да се разболеете във вашия дом, правейки всички в семейството податливи, особено децата.

6.Храните се на бюрото

Бюрото ви е 100 пъти по-мръсно от средно-статистическа тоалетна чиния, така че последното нещо, което трябва да правите, е да ядете с ръце близо до тази замърсена повърхност. За да избегнете това, влезте в стаята за почивка (ако има такава) или дезинфекцирайте замърсените повърхности.

7.Използвате телефона си в банята

Всичко, което вземате в банята, може да се замърси с микроби или фекална материя (според  проучване 16% от мобилните телефони имат такова замърсяване). За да убиете микробите, почистете телефона си с с напоен със спирт тампон или дръжте под ръка пакет с антибактериални кърпички.

8.Забравяте да ядете КИСЕЛО МЛЯКО

Изследователите вярват, че пробиотиците в киселото мляко имат потенциал за борба с грипа. Неотдавнашно проучване в списанието на Канадската медицинска асоциация предполага също, че пробиотиците могат да помогнат за отстраняване на инфекциите на горните дихателни пътища. Боровинките и други тъмни плодове също ще ви помогнат да укрепите имунната си система.

9.Твърде дълго чакате, за да смените чаршафите си

В чаршафите се спотайват микроби, което означава, че всеки, който споделя вашето легло, ще бъде податлив на вирус, който може да сте донесли в къщата, и обратно. Чаршафите трябва да се сменят максимум на две седмици, но 1 път седмично е по-добре. Изпирайте  чаршафите, калъфките и кърпите в гореща вода. Изсушете ги с помощта на антибактериалния цикъл или най-високата температура, която предлага сушилнята ви. За продукти, които не могат да се перат, използвайте дезинфекциращ спрей, който предпазва тъканите, за да унищожите бактериите.

10. Не си слагате противогрипна ваксина

За да се предпазите от грип, всяко дете на и над шест месеца или всеки възрастен трябва да бъде ваксиниран, според  мнението на ред лекари. Продължавайте да практикувате и други техники за отстраняване на микробите след инжектиране, защото ваксините не са 100% ефективни. Както винаги, консултирайте се с лекаря си преди вие или някои от членовете на вашето семейство да се ваксинира.


 

Коментари към "Как де избегнем грипа: 10 навика, които ви излагат на риск от вируси":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg