Колко често трябва да перем?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Може да си мислите, че сте професионалисти в прането – знаете как да перете сутиените си и как да отстранявате петна. Какво правите, когато става въпрос за обичайни домашни неща, за които рядко се сещате да чистите. Много неща, които не са дрехи могат (и трябва!) да отиват в пералнята. Завесата в банята, кърпата за подсушаване на чинии и постелките – те се цапат с времето. Колко точно време, обаче, може да издържат преди да се почистят?

Мари Зетлър от “Whirlpool‘s Corporation’s Institute of Home Science” ще ни даде няколко съвета относно колко често трябва да перем и чистим. Добрите новини са, че някои неща като пухените завивки не трябва да се чистят толкова често, колкото си мислите.

Вижте и нейните съвети:

Чаршафи


- Всяка седмица или през седмица е идеално за пране на чаршафи и калъфки на възглавници. В случай, че имате чувствителна кожа склонна към акне –може и да сменяте калъфките по-често.

Завивки


Веднъж на месец или два е достатъчно, според Зетлър. Те не влизат в директен контакт с кожата ви, така че можете да пропуснете да ги перете, освен ако не разлеете нещо върху тях.

Покривалото на матрака


Според Мари, чистенето на покривалото може да бъде месечно или през месец, защото и то не влиза в директен контакт с кожата ви. В случай, че забележите ,че е мръсно когато си сменяте чаршафитe – може би трябва да го изперете.

Възглавници


Марта Стюър препоръчва да перете възглавниците си минимум два пъти годишно, но според Зетлър всичко се свежда до лична преценка.  „Ако възглавницата изглежда мръсна или мирише странно – време е да я изперете“ – каза Мари

Кърпи


Кърпите за баня трябва да се мият на всеки 3-4 използвания – така, че ако перете ежеседмично, може да сменяте кърпата си между пранетата. Според Зетлър, ако кърпата изглежда влажна или мирише странно – изперете я веднага, защото става по-трудно, когато има натрупани петна и миризми.

Завесата в банята

Ако завесата ви в банята може да се мие в пералня, няма причина да не я перете там. Относно това колко често трябва да я миете, Мари препоръчва да я помиришете и докоснете – ако мирише странно и изглежда мръсна – значи е за пране.

Постелката в банята

Според Зетлър, ако вашата постелка не изглежда мръсна или не мирише, може да я миете всяка седмица или през седмица

Кърпа за подсушаване на съдове

"Ако се използва само за да подсушават съдове и след това се оставя да изсъхне, прането 1 път седмично е достатъчно. В случай, че се ползват за подсушаване на плодове и ръце – помислете за сменянето й ежедневно, за да не рискувате да пренесете бактерии върху храната и ръцете си.“

Поставката за измити съдове

Плюсът на повечето поставки е, че може да се перат в пералня, което улеснява нещата. Може да ги пуснете заедно с кърпите за подсушаване на съдове. Според Мари трябва да миете поставката ежеседмично и да я оставяте да изсъхне м
 


 

Коментари към "Колко често трябва да перем?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg