Най-великите български изобретения, за които никой не говори

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Знаете ли, че всяка година у нас се регистрират между 200 и 300 заявки за изобретения, като 70% от тях получават документ за това, че отговарят на утвърдените условия? Истината е, че ние, българите, сме дали едни от най-добрите изобретения на света, но странно защо за тях не се говори особено.

Може би причината се крие някъде в думите на Марко Семов:„Ние по-рядко гледаме към върховете си, по-често в ниското. А то ни дърпа още по към ниското. Ние не умеем да се учим от първенците си – затова най-често размахваме националните си недостатъци по-високо от националните си добродетели.“ Би било наистина страхотно, ако успеем да променим тази тенденция и покажем на света, че имаме достойнството и самочувствието да се наречем българи.

Вижте някои от най-големите нови родни постижения, които ще ви накарат да се гордеете.

Говорещата книга за незрящи

През 2002 г. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София, който по това врече учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, печели първото място в конкурс за дизайн на дигитален плеър, предназначен за нуждите на незрящите. Неговият модел е избран за най-добър измежду 146 други. Говорещата книга, наречена dook (“дигитална книга”), представлява устройство, използващо дигитална технология на принципа на MP3.

Първото в света „антиоръжние"

Знаете ли, че българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие"? Уредът, който е с големината на джобно ножче, може да открие всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 метра, дори през бетонни заграждения.
Антиоръжието тежи малко над 500 грама, а търговското му наименование е SNIFFEX.

Революция в превода

Българският инженер Койчо Митев е направил революция в междуезиковото общуване. "Методът за компютърен междуезиков превод" представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. Чрез него се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка. Изобретението на инж. Койчо Митев е носител на голямата награда "Джон Атанасов" на изложението за изобретения и иновации "Евроинтелект-2003" и на 21-то световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 година.

Мобилен сигнал в зоните без покритие

Преди 4 години докторант в Университета Корнел, на име Милен Николов става един от десетимата победители (измежду 1,5 милиона конкуренти) на международен конкурс за изследователска разработка, организиран от “Symbian” – британската компания, известна с едноименната операционна система за мобилни телефони. Идеята на Милен представлява концепция, подобна на технологията на P2P мрежите, при които всички компютри си прехвърлят данни без помощта на сървър. Той предлага да се използват апарати, които са в непосредствена близост до предавателните станции и чрез локални препращания сигналът да стига до останалите мобилни телефони, които са далеч от покритието на клетъчните кули.

Още много нови български изобретения може да откриете тук.


 

Коментари към "Най-великите български изобретения, за които никой не говори":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg