10 книги, които да прочетем през април

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Аромат на цъфнали дръвчета, жужене на пчели, полъх на топъл вятър и мирис на свежа трева, зелено, цветно, слънчево – идиличната картина на пролетта и мъничко свободно време, което отделяме за поредната хубава книга. Пожелаваме си прекрасен април, през който имаме възможност да избираме от увлекателни нови книги. Ето я нашата селекция за месеца. 


Джули Мърфи – Бухтичка


Книга за всеки, който някога се е чувствал неудобно в собствената си кожа. „Бухтичка“ разказва забавната история на безстрашната, самопровъзгласила се за дебелана и наричана на галено Бухтичка, Уилоудийн Диксън. Уил ще се влюби в атлетичния Бо, който също не остава безразличен към нея. Вместо обаче да бъде неземно щастлива, но се оказва разяждана от съмнения и за да премери собствената си самоувереност, Уил ще се запише на престижен конкурс за красота.


Издателство: Софтпрес, цена 15,99 лв.


Франсеск Миралес, Каре Сантос - Най-хубавото място на света е точно тук


Ужасен инцидент ще помрачи живота на 36-годишната Ирис. Съкрушена от болезнени спомени, през един сив и студен следобед тя обмисля да направи нещо непоправимо, когато пред погледа ѝ изниква непозната гледка. "Най-доброто място на света е точно тук" е странно име за кафене. Макар често да минава по тази улица, Ирис никога не е виждала подобно място. Шест вълшебни маси и чаша топъл шоколад я сближават с италианеца Лука - тайнствен мъж, който сякаш знае всичко за нея. Скрити послания и любов, която идва неочаквано, правят шестте дни в кафенето необикновени и белязват живота на Ирис завинаги. Но внезапното изчезване на Лука на седмия ден от тяхното запознанство отваря кутията на дълбоко скрити тайни. Следите по пътя към мистериозния мъж водят Ирис към шокиращи изненади, след които животът ѝ вече няма да бъде същият.


Издателство: AMG Publishing, цена 10 лв.


Соня Тодорова – Перлите на Ади Ландау


Дебютен роман за Соня Тодорова, който ще ви пренесе в далечното минало, за да ви поведе по пътя, който изминават чифт перлени обици. Всичко започва от еврейското гето във Виена, минава през разкошните дворци на Рингщрасе, през малко планинско селце в Алпите, през раздираната от кошмара на войната Европа, концентрационния лагер „Кайлъка“ и провинциалния град Фердинанд. Това са перипетиите на жени и мъже, еврейски търговци и австрийски благородници, войници на Германския райх и български партизани, на едно виенско момче и едно софийско момиче.


Издателство: Колибри, цена 15 лв.


Фарук Шехич – Книга за Уна


„Книга за Уна” е роман изповед за травмата, причинена от войната в Босна, но и роман за паметта и непокварените спомени от детството. Главният герой се опитва да започне наново живота си в разрушената страна след края на войната. Но подобно на текста той е раздвоен в същността си: едновременно ветеран и поет. Понякога успява да събере парчетата на разбития си живот, но понякога това му убягва. Той иска да е и архивист, и хроникьор на миналото, за да има възможност да го построи отново. И с помощта на спомените да разбере кой е и да намери изход от емоционалния лабиринт, в който е затворен. Паралелно романът ни води до малкия град на красивата река Уна. Богатият безсмъртен образ на един потънал свят се наслоява с фантазия, реалност, спомени, предчувствия. Така „Книга за Уна” се превръща в поетично описание на природата и на спомените от детството, все още непокварени от това, което ще се случи след 1992 г.


Издателство: Ера, цена 14 лв.


Лидия Дейвис – Краят на историята


„Краят на историята“ е уникален несантиментален роман – поток на съзнанието, откровение или монолог за една болезнена любов. Своеобразно есе за една история отвъд края, когато нищо не може да бъде върнато назад, нито поправено, а единственият лек е безмилостната, самоиронична дисекция на интимната връзка и личните усещания за нея. Едновременно героиня и страничен наблюдател, авторката ще ви потопи във водовъртежа на своите мисли и чувства, които прииждат и се разливат, без да срещат съпротива, прониквайки в дебрите на разкаянието и забравата.


Издателство: Колибри, цена 19 лв.


Марк Адамс – За Мачу Пикчу завий надясно


Авторът ни пренася в една отдалечена и малко позната част от света, дава любопитна и полезна информация за историята, местоположението, атмосферата на една от най-големите археологичекси загадки – Мачу Пикчу. В „За Мачу Пикчу завий надясно“ има множество любопитни факти, пикантни истории и комични ситуации, които поддържат интереса на читателя от началото до самия край. Освен това историята е поднесена с щипка истински хумор и известна доза самоирония, което придава на книгата особено очарование.


Издателство: Хермес, цена 17,95 лв.


Беър Грилс – Призрачен полет


Любимият ни оцеляващ Беър Грилс отдавна ни спечели с впечатляващата си автобиография. Този път обаче ще ни изненада с напрегнато приключение.
Съкрушен от отвличането на жена му и сина му, бившият войник Уил Йегер се опитва да се скрие от света, за да се възстанови. Но го откриват и го убеждават да се нагърби с още една, последна мисия. Той се съгласява да води експедиция в далечната амазонска джунгла. В мрачното сърце на този изгубен свят е скрит самолет от Втората световна война; съдържащата се в него тайна би могла да взриви целия свят. Могъщи сили са решени на всичко, за да остане самолетът скрит завинаги. Уил Йегер и екипът му от бивши елитни войници неволно се изпречват на пътя им. Уил предчувства, че при този сблъсък ще открие и отговора, за който отдавна копнее – истината за съдбата на семейството си.


Издателство: Бард, цена 17.99 лв.


Паоло Бачигалупи – Водосрез


В близкото бъдеще водните войни са по-важни от тези за нефта. Климатът е необратимо променен, мощни пясъчни бури помитат град след град. Американските щати са се разпаднали на съперничещи си територии, защитени със строгоохранявани граници. Там се стреля на месо не само срещу бежанци от окончателно превзетото от наркокартелите Мексико, но и срещу американци от южните щати, бягащи отчаяно на север – там, където още вали. Невада, Аризона и Калифорния са се вкопчили в смъртоносна битка за правата над река Колорадо. Лас Вегас оцелява чрез безскрупулни машинации, включващи използването на безмилостна частна армия водосрези. Те са професионалисти в унищожаването на цели градове, прекъсвайки достъпа им до вода. Най-добрият водосрез от Вегас е изпратен на опасна мисия в умиращия Финикс. Там се крие тайна, която може да промени равновесието на силите за водата от реката. А за нея си струва да се лее кръв.


Издателство: Сиела, цена 17,90 лв.


Шила & Ролф Бьорлинд – Прилив


Лятна нощ, 1987 г. Прииждащият прилив скоро ще погълне плажа на остров Нордкостер. А под студената лунна светлина трима души копаят яма в пясъка, предназначенa за млада жена. Момче става неволен свидетел на убийството. Детектив Том Стилтон ръководи разследването, но усилията му са напразни. Самоличността на жертвата е неизвестна. Липсва мотив. Извършителите не са оставили следи. 24 години по-късно. Оливия Рьонинг е амбициозен кандидат-полицай и скоро ще се присъедини към силите на реда. Едно от препятствията преди това е да разследва стар неразкрит случай. Заинтригувана от убийството на плажа, Оливия решава да издири Том Стилтон. Но той сякаш е изчезнал безследно. Така Оливия поема по опасен път, който ще я отведе до тайния свят на бездомници, елитни компаньонки, покварени бизнесмени и следи на другия край на света.


Издателство: Ера, цена 16 лв.
 


 

Коментари към "10 книги, които да прочетем през април":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg