10 мита за съня, на които не трябва да вярвате

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Когато става въпрос за спане, някои блаженно потъват в дълбок сън, докато други се нуждаят от малко помощ, за да заспят.

Има безброй начини, по които хората се опитват да подобрят способността си да заспиват бързо и да имат пълноценен сън, но някои идеи обаче работят по-добре от други.

С помощта на проучване с 4337 участници обаче, "Calm" успя да определи десетте най-разпространени мита за съня в името на помагането на хората навсякъде да спят по-добре.

Вижте и десетте мита за съня, на които хората действително вярват, и разберете точно защо са грешни:

Мит 1:

56% от анкетираните смятат, че отварянето на прозорците на автомобила или увеличаването на климатика ще ви помогне да останете будни, когато шофирате.

Защо е погрешно: Тези решения са неефективни и опасни, според много проучвания. Вместо това, най-добрият вариант е да спрете на безопасно място и дремнете около 30 минути.

Мит 2:

48% от анкетираните смятат, че по време на сън мозъкът ви почива.

Защо е погрешно: Вашето тяло може да почива по време на сън, но мозъкът остава активен и продължава да контролира телесните функции.

Мит 3:

50% от анкетираните смятат, че никога не трябва да се събужда сомнамбул.

Защо е погрешно: Сомнамбул може да се постави в опасност, така че събуждането им наистина не се препоръчва. Експертите препоръчват вместо да го събуждате, просто да го насочите към леглото, за да си легне отново.

Мит 4:

48% от анкетираните смятат, че сънуваме само в дълбок сън.

Защо е погрешно: Можете да сънувате във всички етапи на съня, посочва Националният институт по неврологични заболявания и инсулт в САЩ.

Мит 5:

31% от анкетираните смятат, че ако се мъчите да заспите, най-добре е да останете в леглото.

Защо е погрешно: Ако се опитвате да заспите  20 минути и не можете да го направите, Националната асоциация по сън препоръчва да се изправяте и да правите релаксираща дейност в друга област на вашия дом.

Да останеш в леглото, когато не можеш да спиш, всъщност може да създаде нездравословна връзка между леглото и съня и да създаде още повече проблеми.

Мит 6:

30% от анкетираните смятат, че поглъщате по няколко паяка всяка година докато спите.

Защо е погрешно: Ще се радвате да научите, че домашните паяци са по-склонни да се страхуват от спящ човек, отколкото да се интересуват от пълзене около него.

Мит 7:

21% от анкетираните смятат, че можете да наваксате пропуснатия сън, като спите повече през почивните дни.

Защо е погрешно: Въпреки че този мит звучи съвсем логичен, неотдавнашно проучване, публикувано в "Current Biology" установи, че опитът да се компенсира загубения сън през уикенда няма да промени лошият ефект в резултат липсата на сън през седмицата.

Вместо това, най-добре е да се стремите към последователен график на съня всяка вечер от седмицата.

Мит 8:

20% от анкетираните смятат, че консумацията на алкохол преди лягане ви помага да спите по-добре.

Защо е погрешно: Въпреки популярността на алкохола, National Sleep Foundation обяснява, че пиенето на алкохол преди лягане може да увеличи броя пъти, през които се събуждате през нощта, водейки до непълноценен сън.

Мит 9:

17% от анкетираните смятат, че хъркането е безвредно.

Защо е погрешно: В някои случаи, хъркането може да бъде симптом на сериозно нарушение на съня, наречено сънна апнея, според National Sleep Foundation. Това е нещо, за което трябва да се внимава, особено ако хъркането е съчетано със сънливост през деня.

Мит 10:

15% от анкетираните смятат, че яденето на сирене преди лягане увеличава риска от кошмари.

Защо не е наред: Не само, че няма доказателства в подкрепа на този необичаен мит, но яденето на сирене преди лягане може всъщност да ви помогне да заспите по-добре, тъй като съдържа триптофан - аминокиселина, която помага на тялото да произвежда серотонин и подпомага съня.
 


 

Коментари към "10 мита за съня, на които не трябва да вярвате":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg