10 топ книги за месец май

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Дъждовните дни, които се заредиха напоследък, още повече ни провокират да се потопим в новите книги, които ни предлагат българските издателства този месец. Какво по-хубаво от ромона на дъждовните капки, докато си четем хубава книга,  а може и на ярко слънце, нали? Традиционно българските издатели ще ни зарадват с актуални предложение, при това на примамливи цени, по време на традиционния Пролетен базар на книгата, който ще се проведе в НДК от 24 до 29 май. А ние избрахме 10 заглавия, на които си струва да обърнете внимание. Ето ги!

Стаси Кара – Като на кино

След двата приключенски романа, познатата ни от телевизионния екран Стаси Кара ни поднася своята документална книга „Като на кино“, в която по увлекателен и много емоционален начин ни среща с холивудските знаменитости, до които самата тя се е докоснала. За всички, които следят с интерес кариерите на едни от най-големите имена в киното, Стаси е подготвила вълнуваща среща под формата на увлекателна книга.

Издателство: Колибри, цена

Клеър Томалин – Невидимата жена

За почитателите на биографични романи безспорно интересен ще бъде „Невидимата жена. Историята на Нели Търнан и Чарлс Дикенс“.

Плод на усърдно проучване и деликатен подход, лишен от излишно благоговение, книгата възкресява тринайсетгодишната тайна любов между младата актриса Нели Търнан и зрелия викториански белетрист като дълбоко човешка драма във време, когато жената е принудена да крие и отрича съкровените си чувства и преживявания. Отчасти социална, отчасти детективска история, пресъздадена в духа на феминизма – така критиците характеризират това произведение, което изтръгва от сянката на забравата личността на Търнан и възвръща полагащото й се място и роля на историческата сцена. Вещ познавач на епохата и живота на героите, Клеър Томалин поднася правдив биографичен роман за безпътицата на една невидима жена и за нравствената дилема на един мъж, останала невидима за изследователите.

Издателство: Колибри, цена

Хъмфри Карпентър - Джон Р. Р. Толкин. Биография

Ако сте сред любопитните читатели, които винаги на драго сърце биха научили повече подробности за великите умове, чиито редове четем и препрочитаме, то творбата на Карпентър е точно за вас – става дума за биографията на Толкин, на когото дължим превърналите се в безсмъртна класика „Властелинът на пръстените“, „Хобит“.

Джон Роналд Руел Толкин (1892-1973) винаги е смятал биографията за безплоден подход към делото на твореца. Произведението на Карпентър изцяло опровергава това негово схващане. Изживените епизоди се наместват един по един като в мозайка от рунически писмена, в която е скрит ключът към загадката на най-обичания писател на XX век.

Получил достъп до архива и кореспонденцията на Толкин, черпещ от спомените на близките му и от лични впечатления, Хъмфри Карпентър проследява всяка стъпка по житейския и професионалния друм на своя герой – от осиротялото детство и духовното израстване в юношеството, през първата любов, останала с него до края, и мъжкото приятелство в колежанските години, съпътствало го цял живот, до академичната кариера на професор лингвист и прозрението В една дупка в земята живееше хобит, открило хоризонта към Средната земя, населена със създания с чудати имена и приказна същност, донесли му световна слава.

С подобаващата почтителност на съвестен биограф и умението на пишещ събрат Карпентър изгражда органична сплав от личностна и творческа биография. И от всеки ред ни гледа мъжът с проницателен поглед, тънка усмивка и неизменната лула, изобретател на странни езици, на собствена митология и вълшебна вселена, Мерлин на модерните времена, запленил поколения читатели от цял свят.

Издателство: Колибри, цена 20 лв.

Корин Ганц – Убежище в Париж

В сърцето на Париж, в стара аристократична къща с душа, съдбата събира три млади жени, прелетели океана, които бягат от тягостното си минало, за да преоткрият себе си, да срещнат любовта и да намерят своето достойно място в една невинаги уютна среда. С непринудения език на пъстрото ежедневие и с неподправена емоция авторката умело преплита техните истории – понякога забавни, друг път горчиви, но никога скучни и неизменно пораждащи симпатия и разбиране.

Тънкият френски хумор, духът на Париж с неговото обилие от кипяща жизненост,  дарбата на французите да се отдават на кулинарните изкушения и на радостта от живота са благодатно убежище, способно да възвърне самочувствието и душевната хармония на разноликото женско трио. Ала онова, което най-вече спасява от стаени кошмари и потискащо обкръжение, е приятелството, обичта, съпричастието и топлотата – явления, не толкова чести в съвременния свят, за да пропуснем възможността да ги съпреживеем с героините на Корин Ганц.

Издателство: Колибри, цена 18 лв.

Луиз Бегшоу – Игри на властта

Любимата авторка на дамска проза се завръща с продължението на „Работещи момичета“.

Двайсет години по-късно Роуина и Топаз все още са на върха на кариерите си. Роуина е музикален продуцент, превърнал се в легенда. Топаз е многоуважаван изпълнителен директор на едно от най-популярните модни списания. Загърбили миналото, двете най-добри приятелки са щастливо омъжени и се наслаждават на живота си.

Кризата обаче не подминава музикалния бизнес и изведнъж компанията на Роуина се оказва на ръба на фалита. Тя прави всичко по силите си, за да я спаси, преди да е станало прекалено късно.

Издателство: Хермес, цена 15,95 лв.

Елизабет Фриментъл – Последната кралица

Исторически роман, който ще прочетете на един дъх!

Жестокият и своенравен Хенри VIII всява ужас в обкръжението си с непредсказуемия си характер. Той не се колебае да изпрати на ешафода всеки, дръзнал да му се противопостави. Със същата решителност кралят се избавя и от поредната съпруга, от която вече се е отегчил.

Овдовялата за втори път лейди Катрин Пар е призована в двора, за да се присъедини към свитата на принцеса Мери. Там тя започва страстна афера с привлекателния сър Томас Сиймор, надявайки се този път да се омъжи по любов. Но плановете й са осуетени, когато се оказва, че има и друг кандидат за ръката й – самият крал.

Хенри е впечатлен от изящната и достолепна Катрин Пар и не след дълго се жени за нея. Озовала се в центъра на кралския двор, гъмжащ от интриги и предателства, новата кралица внимателно обмисля всяка своя дума и действие. Тя разчита на своя чар и остър ум, за да не стане поредната съпруга, изгубила главата си заради необоснован гневен пристъп на краля.

Издателство: Хермес, цена 16,95 лв.

Оливер Пьоч – Дъщерята на палача и Черният монах

След бестселъра „Дъщерята на палача“ Оливер Пьоч ни предлага още едно историческо приключение. Самият той произхождащ от род на палачи, с първия си роман авторът постави началото на криминална историческа поредица, от която в световен мащаб са продадени над 2,5 милиона екземпляра, а авторът е обявен от Амазон за най-успешния немскоезичен писател.

Къде се крие тайната на успеха на баварския журналист? Вероятно в необичайния избор на главен герой – палач. В случая обаче не трябва да се прибързва със заключенията – Оливер Пьоч не пише кървави истории, изпълнени с мъчения и жестокости. Точно обратното – писателят ни среща със симпатични и ярки образи, като ни връща назад във времето в малко познат за нас свят – този на средновековното баварско общество. Като прибавим увлекателните детективски сюжети, приятния образен език, прецизните и любопитни исторически детайли, формулата на успеха вече става ясна.

Издателство: Хермес, цена 17,95 лв.

Ерика Джонг – Страх от летене

Историята на откровената и сексуално разкрепостена Изадора Уинг и желанието й да лети свободно по широкия свят предизвиква истинска сензация за времето си. Тя подхранва фантазиите, предизвиква множество дебати и дори променя езика. Хенри Милър я сравнява със своя „Тропик на Рака” и предсказва, че „благодарение на тази книга жените ще намерят собствения си глас и ще напишат своята нова сага за секса, живота, радостта и приключението”.

 „Страх от летене” скандализира и стряска благоприличното общество, но се превръща в истинска културна икона за поколения жени. Безкрайно остроумна, безсрамно откровена и впечатляващо интелигентна, Ерика Джонг ни повежда на старо като света пътешествие към самите нас и ни предлага един вечен разказ за мечтата за свобода и истинската женска същност.

Издателство: Обсидиан, цена 17 лв.

Ю Несбьо – Прилепът

Любимият ни крими полицай Хари Хуле ще ни радва отново, но този път ще трябва да забравим всичко, което знаем за него, за да го открием в самото начало, когато е „роден“. „Прилепът“ е дебютният роман на Ю Несбьо.

     Несбьо ни отвежда далеч от студената и сдържана Норвегия, под изгарящото слънце на далечна Австралия. Хуле е изпратен там, за да подпомогне разследването на зверско убийство. Жертвата е млада и красива норвежка, работила като барманка в Сидни. Местният полицейски шеф "съветва" Хари да не се меси прекалено, но той постепенно се отдава на пороците си и съмнителните му методи го превръщат в главна фигура и двигател на действието. Въпреки замъгленото си съзнание, с безпогрешния си нюх той надушва връзки и зависимости, които убягват на австралийските му колеги.

     Убийството на норвежката се оказва поредното от серия брутални престъпления над жени по цялата територия на Австралия и полицията тръгва по петите на опасен маниак. Стеснявайки обръча около психопата, Хари обаче се убеждава, че си имат работа с крайно опасен противник, способен да посегне и на разследващия екип. Същевременно новите му австралийски приятели му разказват аборигенски легенди и сказания, които май целят не само да го запознаят с местната култура, а и да му подскажат кой е мистериозният убиец…

     Вълнуващо е да прочетете писателския дебют на Несбьо и да се срещнете с първообраза на саморазрушителния Хари, който читателите вече познават толкова добре. В „Прилепът“ той е млад и още по-необуздан от обичайното; разбираме какво е предизвикало демоните на неговите зависимости. Макар навлизайки в книгата първоначално да е неестествено да си представяме действието на фона на Австралия, вместо Норвегия, Несбьо и тук създава усещането, че това не е просто място, а участник в събитията. Гради наситена атмосфера, което и в следващите романи е характерно и е част от майсторството на неговото писане. Още в дебюта му става ясно, че изгрява звезда.

Издателство: Емас, цена 16 лв.

Сиге Еклунд – В лабиринта

На скандинавската криминална вълна оставаме и с романа на Сиге Еклунд, „В лабиринта“.

Единайсетгодишната Магда Хорн е отвлечена от дома си, докато родителите й вечерят в близкия ресторант.

Кой стои зад похищението? Може би неверният съпруг Мартин, върху когото падат първоначалните подозрения на полицията? Или неговият колега Том, който е обсебен от личността му и е готов на всичко, за да спечели одобрението на своя идол? А защо не Катя – „невинната” училищна медицинска сестра, която крие мрачна тайна?

Романът на Сиге Еклунд е едновременно разказ за човешките взаимоотношения и напрегнат психологически трилър, който ще измъчва мислите ви дълго след шокиращия финал.

Издателство: Колибри, цена 20 лв. 


 

Коментари към "10 топ книги за месец май":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg