20 неща за бирата, които вероятно не сте чували

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

 

1.  Пяната  е много важна част от бирата. Тя се образува от реакцията на въглеродния диоксид и говори  много за качеството на бирата. Ако пяната липсва, това може да означава, че бирата е лошо произведена, а понякога и безвкусна.

2. Във всеки един момент, 0,7% от населението на света е пияно. Това означава, че 50 милиона души са пияни в момента. Бирата е основен източник на пиянството.

 

3. Древните египтяни са построили пирамидите под влияние на бирата. Според Патрик Макгавърн, археолог от Университета на Пенсилвания, работници в Гиза получавали о около четири литра бира на ден.

 

4.  Науката за бирата и произвеждането на бира дори имат официално научно наименование – зитология (zythology). Той произлиза от гръцките думи "zythos" (бира) и "logos" (уча).

5. През 1814 г. почти 400 000 галона бира наводняват няколко улици в Лондон, след като огромен казан се спуква в енорията на Свети Жил.

 

6. Американският президент Джордж Вашингтон е имал своя собствена пивоварна в Маунт Върнън.      

     

 

7.  В  света съществуват  твърде много видове бира, за да знаем точния им брой, актуален към  момента. Въпреки това знаем, че Белгия е страната, с  най-много отделни марки бира.

 

8. Бирата предпазва от камъни в бъбреците. Изследване, публикувано в  Америкън джърнал изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден намалява риска от образуване на камъни в бъбреците с 40%.

 

9. Древните вавилонци са били толкова отговорни към във варенето на бира, че ако някой свари лоша партида, те го давят в нея като наказание.

10. Първите професионални пивовари са жени, наречени „brewsters”. Жените трябвало да бъдат много красиви, за да могат да станат  „brewsters”.

 

11. Най-големият фестивал на бирата в света е Октоберфест. Провежда се ежегодно в Мюнхен, Германия. Това е 16-дневен панаир от края на септември до първия уикенд на октомври с повече от 6 милиона души от цял свят, присъстващи на събитието всяка година.

 

12. Бирата укрепва костите. Тя е богата на силиций, който увеличава калциевите отлагания и минерали за костната тъкан.

 

13. Най-скъпата бира е Vieille Bon Secours – продава се на едно-единствено място - бар в Лондон.

 

14. Най-силната бира в света е Brewmeister-Snake Venom -"змийска отрова". Докато обикновената бира има около 5% алкохол, този шотландски убиец има изгарящите  стомаха  67,5% алкохол.

15. Най-старата бира в света, която може да се опита, е намерена през 2010 г. и е от  началото на 19-ти век, открита в кораб, претърпял крушение край Финландия. Бирата се е запазила благодарение на това, че попаднала в студена пропаст. Вкусът й е с доста остарял вкус ( логично), с нотки на опушено - изгоряло и кисел послевкус.

 

16. Ценосиликафобия е страх от празна бирена чаша. Ужасяваща фобия, наистина!

 

17. Бирата и марихуаната имат повече общи неща, отколкото човек би си помислил. Биреният хмел е в едно и също семейство от цъфтящи растения с марихуаната и канабиса.

 

18. Бирата е една от най-старите приготвени напитки в света, може би, датира от началото на неолита или 9500 пр. Хр

19. Стратаната в света, където се пие най-много бира е Чехия. С невероятната консумация на глава от населението от почти 40 галона бира на година, чехите са първи в Световната лига за пиене на бира.

 

20. Амстердам плаща на алкохолиците в бира. За почистване на улиците на града, местните алкохолици получават 10 евро, половин пакетче тютюн и 5 бири като заплащане чрез финансирана от правителството организация.


 

Коментари към "20 неща за бирата, които вероятно не сте чували":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg