Ами, да видим колко точно България е тоалетна?!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Мой приятел ми показа един страхотен материал, публикуван в http://m.9gag.com. Не знам дали е българска кампания, инициатива на наш гост или желание на българин да покаже част от родните гордости. Но ви гарантирам, че ще ви просълзи!

 

Когато аз го видях, ме обзеха смесени чувства на гордост, вълнение и яд. Яд към всички псевдо, арт-мозъци, позволили си да изобразяват България като тоалетна. Яд към всички чуждестранни журналисти, които биха се вписали перфектно в родните, жълти „медии“, наричащи страната ни „Вулгария“. Изобщо, яд към всеки, допуснал дори за миг, че сме втора ръка народ. И към инстанциите, които с равнодушия приемат подобни гаври.

 

Вижте какво пишеше там, приятели. Вижте го и си спомнете кои сме и къде живеем! А на всички, трупащи рейтинг и слава на наш гръб, ще кажа: „Хайде първо прочетете тези редове, пък да видим дали ще сте толкова отворени с квалификациите за България! Щото, да ме извинявате, ама ако на това можете да кажете „тоалетна“, значи имате спешна нужда от специализирана помощ.

 

„Факти за България, страната, която повечето от вас вероятно не са чували

 

1. България е една от най-старите държави в Европа и е единствената, която никога не е сменяла името си от своето създаване.

 

2. Според статистиките, България се нарежда на трето място, само след Гърция и Италия, по брой открити, ценни археологически паметници.

 

3. Признаването на Българската Патриаршия от Патриаршията на Константинопол през 927 г. прави Българската Ортодоксална Църква, най-старата славянска Ортодоксална Църква в света.

 

4. Българската патриаршия изпреварва с признанието „автокефална“ сръбската църква с 292 години и руската с 662 години.

 

5. През 716 г. българите спасяват Европа от ислямизация. През 716 г. българите, под командването на Хан Тервел, пристигат пред портите на Константинопол, за да помогнат на византийците срещу мюсюлманската заплаха. В битка през 718 г. българската конница побеждава арабите и убива много от тях. „Те се страхуваха повече то българите, отколкото от византийците“ – са думите на арабски хроникьор, относно победата на Хан Тервел, която оставя след себе си 60 000 – 90 000 убити (според различните източници). Този удар слага край на опитите на мюсюлманските араби да превземат Стария континент през Балканския полуостров. Западните хроникьори наричат Тервел „Спасителят на Европа“.

 

6. Българите са първият народ, който използва кирилицата веднага след нейното създаване през 9-ти век.

 

7. С присъединяването на България към Европейския съюз на 01 Януари 2007 г., кирилицата става третата официална азбука в ЕС. (България е втората европейска държава, след Гърция, която използва не-латинска азбука, и първата, която използва кирилицата, възникнала в Средновековната Българска империя.)

 

8. Българската армия е единствената в света, която никога не е губила флаг в бой.

 

 

9. Първата въздушна бомба във военната история е била създадена от Българските въоръжени сили по време на Първата Балканска война и е използвана на 16-ти октомври 1912 от лейтенантите Радул Милков и Продан Таракчиев.

 

10. Райна Касабова е първата жена, някога участвала във военно-въздушна битка на 30-ти октомври 1912.

 

11. Първият борец в света, който има 1500 победи и само 2 загуби, е българинът Дан Колов.

 

12. Първият ръчен цифров часовник в света е бил създаден от българина Петър Петров.

 

13. Изобретателят на първия електронен компютър, д-р Джон Винсънт Атанасов е от български произход. Професор Атанасов, заедно с неговия колега Клифърд Бери, създават първия в света електронен, дигитален компютър в Iowa State University, между 1939 и 1942 г.

 

13. Българите са на второ място в света в международния IQ тест и при резултатите от SAT. И на четвърто място в света по жители с висше образование след САЩ, Япония и Великобритания.

 

14. Най-старото златно съкровище в света е открито в България. (В 294 гроба са намерени повече от 3000 златни обекта, датиращи от преди над 6000 години.

 

15. Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ е изпратена в далечния космос на борда на Космическата совалка ‘Voyager I’ като част от културните артефакти на нашата цивилизация – съобщение до извънземния интелект.

 

П.С. Всички тези факти са проверявани много пъти от много източници за грешки и неточности."

 

Вижте още:

България през погледа на останалия свят

Обявата на един български дядо, която трогна целия Интернет
 


 

Коментари към "Ами, да видим колко точно България е тоалетна?!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg