Барби вече си има целулит и стрии

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно


Алфа момичето с платинено руса идеална коса, тъничка талия, слаби и дълги крака – иконичната кукла Барби, се сдобива с нов конкурент. Този път обаче новото Барби е "нормално" – ще си има целулит, стрии, акне, и доста по-различни пропорции.


Русата, съвършена Барби се превърна в символ на нереалистичните представи за женска красота и отнесе много критики за това, че налага на малките момичета образа на болезнено слабата руса красавица.


И ето че някой отговаря на Mattel, създавайки ново, "нормално" Барби. Куклата е дело на дигиталния артист Николай Лам, нарича се Ламили, а пропорциите на тялото ѝ са съобразени с официалните измерени за нормално 19-годишно момиче в Америка. Ламили е брюнетка, по-ниска е и определено по-широка. Лам твърди, че иска да покаже, че "обикновеното е хубаво". Затова освен по-обемното си тяло, Ламили ще се продава със стикери, които имитират акне, стрии и целулит. Любопитно е дали това, че децата сами ще слагат несъвършенства по куклата е начин да възприемат това като нормално или ще им насади убеждение, че е нормално да правим неща, с които да вредим на другите.


Така артистът се надява децата да разберат, че нормалните хора имат своите физически недостатъци, и не са длъжни да ценят до крайност нереалистичния имидж, промоттиран от Барби и Кен.


Според Лам не бива да се сравняваме с невъзможни стандарти за красота.
Съгласни сме, но нямаше как да не си зададем въпроса точно една кукла ли е това, което налага абсурдните стереотипи? Дали децата ще искат да си играят с Ламили е сякаш съвсем незасегнат въпрос. Малчуганите си имат своя собствен свят, в който нещата се случват по различен начин. Истинският пример за момичетата са техните майки, а ако те са тези, които се опитват да следват невъзможните стандарти, които не играчките, а рекламите създават, то и детето ще бъде повлияно. На дневен ред сега се появява въпросът дали днешните малчугани ще разберат посланието, което Ламили отправя.

    


 


 

Коментари към "Барби вече си има целулит и стрии":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg