Ако се чудите с какво постно ястие да разнообразите празничната трапеза за Бъдни вечер, предлагаме ви да го направите с богата яхния, за да ви е богата годината! Ето как да си правите такава с боб, сини сливи, нахуд, царевица, леща… И още, и още!
Необходими продукти:
1 ч.ч. леща
1/2 ч.ч. червен боб
1/2 ч.ч. нахут
1 глава лук
1 морков
1 стрък праз
2 картофа
250 консерва варена царевица
1 ч.ч. ориз
10 скилидки чесън
4 с.л. олио
сол
мащерка
10 сушени сини сливи
Начин на приготвяне:
Нахутът и бобът се накисват във вода в отделни съдове за цяла нощ. На сутринта са сваряват пак отделно.
След това се смесват се в една голяма тенджера с лещата, нарязаните на ситно лук и праз, нарязаните на кубчета морков и картофи и нарязания на дребно чесън. Всичко това се вари до омекването на продуктите.
След това се прибавят оризът, сините сливи, мащерката, олиото, солта и варенето продължава до пълната готовност на ястието. То трябва да е гъсто като яхния. Най-накрая се прибавя и варената царевица и се разбърква.
Добър апетит!