Глиган с карамелизиран лук

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Има ли ловджии? Ако да, то тогава тази рецепта със сигурност ще ви заинтригува. Ето как се приготвя глиган с карамелизиран лук! Няма да ви лъжем, иска си майсторлък, но пък е много вкусно…

 

Необходими продукти:

1,5 кг глиган - джолан и рибица

3-4 зърна бахар, сол
1 кг лук
1 (125 г) пакетче краве масло 
2 с. л. мед
сок от 1 лимон
50 мл бяло вино
щипка риган
сол
700 г сладки картофи
100 мл ябълков сок
100 мл бяло вино
риган, чубрица и мащерка

 

Начин на приготвяне:

Месото се почиства от ципи, мазнини и се нарязва на големи късове. Залива се с вряла вода и след две минути се отцежда и измива. След това се поставя в тенджерата, в която ще се вари заедно с бахара, солта и се залива с около 1.5-2 л вода. Вари се до омекването му, а след това се отделя месото, бульона се прецежда и запазват около 200 мл от него.

Следва карамелизирането на лука. Той се почиства и нарязва на полумесеци. Поставя се в широк тиган и се посолява. Маслото се разделя на 6-7 кубчета и едното се поставя при лука. Запържва се на тих огън като от време на време се прибавя по кубче от маслото, докато го поеме всичкото. Прибавя се сока от лимон, отново задушава, докато лука стане златист.

След това се сипва и виното, за да се деглазира тигана. Прибавят се меда и ригана и сместа се оставя да клокне 5-6 минути.

Сладките картофи се нарязват на едри парчета и заедно с месото се поставят в съд за печене. Заливат се с карамелизирания лук, ябълковия сок, виното и отделените 200 мл бульон. Поръсва се с подправките, завива се с фолио и се поставя в загрята фурна на 250 С.

Ястието се пече около 15 минути, фурната се намалява на 200 С и се пече още 20 минути. Накрая се маха фолиото и се запича 10-15 минути.

Да ви е сладко! 


 

Коментари към "Глиган с карамелизиран лук ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg