Горда съм, че съм жена!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Всяка година на 8 март се празнува Международният ден на жената. В цял свят на този ден дамите получават признание за своите икономически, политически и обществени постижения.


Американската социалистическа партия отбелязва първия Ден на жената на 23 февруари 1909 г. в САЩ. В някои страни от Източна Европа и бившия Съветски съюз празникът става част от културата, започвайки като политическо събитие на социалистите. По-късно, в повечето от тях той губи значението си, но остава добър повод за мъжете да изразяват добро отношение към жените около тях. В други страни, човешките и политически права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на обществената борба на жените по света се гледа с вяра и надежда.


Международният ден на жената се появява в началото на 20 век, след множество протести за подобряване условията на труд. Датата се свързва с първия бунт на работнички, състоял се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жени от шивашки и текстилни предприятия протестират против ниските заплати и лошите условия на работа. През следващите години са организирани редица други протести, най-известният, от които е през 1908 г. - жените организират шествие през Ню Йорк с изисквания за право на гласуване, по-кратък работен ден и по-добро заплащане. След 2 години на 27 Август е проведена първата международна конференция на жените-социалистки. Тогава се приема, че всяка година на първата неделя от пролетта, ще се празнува деня на работничките, с цел борба на жените за равноправие с мъжете във всички обществени сфери. През следващата година празникът е отбелязан от над 1 милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.


В Русия, за първи етап на Руската революция се смятат демонстрациите на жените през 1917 г., последвани от работничките от Петроград, които излизат да протестират срещу глада, войната и царизма на 8 март същата година. Участничките във втората международна конференция на жените-комунистки в Москва през 1920 г., също препоръчват 8 март за Международен ден на жената. В СССР през1965 г. празникът е обявен официално като неработен ден и Ден на жената. Днес страни, в които 8 март е неработен ден, са Русия, Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, Република Македония и Монголия.


Първото публично честване на празника в България е през 1915 г. 8 март започва да се празнува като общобългарски празник след 9 септември 1944 г. Първоначално по заводи и предприятия, на специално организирани събития, се отчитал приноса на жените в културата, науката и обществото. В последствие, след 1960 г., празнуването на деня добива популярност и става любим празник на жените от всички възрасти.


В наши дни Денят на жената е световен официален празник, празнуван във всички континенти и се отбелязва от мъжете като подаряват цветя или дребни подаръци на дамите около тях. В много държави пък се организират женски партита или вечери.


Преди десетилетия обаче жените са били лишени от права също като робите, но с упоритост, пот и сълзи са извоювали правата, с които ние, жените днес, разполагаме като даденост. Без дори да се замисляме как са живели нашите предшественички без тях.


Затова, дами, трябва да почетем този ден! Не си оставайте вкъщи при гаджето! Това е нашият ден – насладете му се по женски!


И ако някой мъж има наглостта да ви каже, че този празник е измислен или е ден на Майката, моля, моля. Кажете му да си гледа своя ден и му покажете тази статия! След това си облечете най-секси дрехите, обадете се на най-близките си приятелки и отидете да си изкарате най-страхотната вечер, далеч от мъже и проблеми!

Хайде, момичета, готови ли сте за довечера!?  


 

Коментари към "Горда съм, че съм жена!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg