Защо дамската раница става все по-популярна?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно
Според компанията за проучване на пазара NPD, продажбите на раници на жените са се увеличили с 28% през изминалата година, въпреки че продажбите на мъжките раници са намалели. 
 
Дамските чанти също са претърпели спад през последните няколко години, заяви Бет Голдщайн, анализатор на NPD.
 
Разбира се, някои жени, като студенти и унищожители, винаги са били длъжни да носят килограми на гърба. 
 
Но в случая става въпрос за раници от типа на Ann Taylor, които все повече и повече жени започват да носят. 
 
Всяко преминаване от чанта към раница е уникално за всяка жена.
 
Точно по тази причина няколко жени споделиха защо и как дамската раница е много по-добра от чантата.
 
"Преди година щях да кажа, че някой би отнел дамската ми чанта само през трупа ми", казва Силвър Лумсдейн, която е маркетинг специалист в Сан Франциско.
 
"След като стояй в автобус около 45 минути, клатушкайки се през хълмовете на Сан Франциско, а ръката ми се схвана от държенето на чантата ми, в която имаше лаптоп, бях принудена да направя нещо, което всеки разумен човек би направил - да си купя раница", допълни тя.
 
Според Голдщайн, популярността на дамсакта раница най-вече започва от градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и далас.
 
Главната причина е същата като тази зад популярността на маратонките - комфорт.
 
Жените са престанали да мислят, че красотата трябва да бъде болезнена. 
 
"Това е едно удобство, защото ръцете ви са празни, рамената не ви болят и няма да се притеснявате, че ще изпуснете телефона си", твърди Голдщайн.
 
Преди няколко години мини раниците са били доста популярни, според Меган Дъсил, която е съосновател на уебсайтовете PurseBlog и PurseForum.
 
След това хората осъзнали колко са непрактични, защото в края на краищата чантите и раниците са за да носим нашите предмети в тях. 
 
Тук идва на фокус и класическата голяма раница.
 
Нови стартиращи фирми започнаха да пускат колекции с професионално изглеждащи раници а жени, но според Дъсил, дългогодишни дизайнери като Prada, Gucci и Luis Vuitton също се включили в тенденцията.
 
"Виждах как всеки един голям дизайнер на чанти започна да предлага и раници в най-популярния за компанията стил. Като цяло потребителите купуват раница на марката, която харесват", твърди тя.
 
Обратната страна на комфорта, разбира се, е болката и това изглежда е била главната причина, поради която жените бавно, но постепенно преминават към раниците.
 
Някои от тях са претърпели травми на раменете и врата в резултат на тежките чанти и това е нещо, което повечето кинезитерапевти потвърждават.
 
"Видях, че дясното ми рамо е започнало да изглежда по-ниско от лявото, а също така усещах и болка от врата към дясното рамо, заради тежестта. Точно по тази причина си взех сладка дамска раница и премахнах болката и дискомфорта", каза Лиса Гилспи, която е репортер в Люисвил, САЩ.
 
Жените, които използват дамска раница твърдят, че сутрините им са много по-спокойни и пътуват много по лесно.
 
Дори авиокомпаниите казват, че вашият личен багаж може да бъде чанта или раница, а предимството определено е при раницата.
 
Тези, които са се отказали от традиционните дамски чанти твърдят, че вече ги ползват много рядко или изобщо освен ако не трябва да са по-елегантни.
 
По всичко личи, че веднъж захвърлите ли чантата никога няма да се върнете към нея.
 
Някои твърдят също така, че са получили само положителни реакции от колеги и шефове, но други не са имали такъв късмет.
 
По-малко просветените, които очевидно никога не са изпитвали болката от носене на тежка чанта, са се подигравали на липсата на професионализъм.
 
Лаура Улф, която работи в Министерството на здравеопазването и социалните услуги във Вашингтон твърди, че няколко мъже са се шегували с нея и са я питали дали не е на път за къмпинг.
 
"Това е малко смешно за мен, защото много мъже използват много по-големи раници, в които наистина могат да носят неща за къмпинг", каза тя.
 
Когато възникнат критики като тези е важно да се припомни, че реално раницата е личен избори.
 
Тук става въпрос и за феминизма, защото жените все повече и повече възприемат идеята, че не трябва да се чувстват некомфортно, за да бъдат взети на сериозно.
 
Те трябва да могат да имат своите неща и също така да ги пренасят. Не стига, че обществото налага те да прекарват свободното си време във фитнеса, а сега налага и да не носят раници.
 
Революцията обаче е близо, защото както Марк Зукърбърг носи един и същи суичър всеки ден, за да се фокусира върху изкарването на милиарди, така и жените спират традиционното местене на портфейли и ключове от една чанта в друга всяка сутрин.
 
Те просто хващат раниците и взимат контрола над своя ден обратно.
 
"Мисля, че е важно да покажем на младите жени, че не трябва да се тревожат толкова много относно модните си избори, за да напреднат в кариерата си. Мъжете обличат дрехите си и излизат през вратата, мислейки за по важни неща, а жените са под постоянно напрежение, защото винаги се чудят какво да облекат... нека вместо това решим някои истински проблеми", каза Улф.

 

Коментари към "Защо дамската раница става все по-популярна?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg