Защо смехът е важен и полезен?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Сещаме ли се например колко здравословен празник е 1 април – денят на хумора и шегата.

Така се оказва, особено ако си припомним защо смехът е толкова важен и полезен. И как благотворно влияе на организма ни.

Ето какво казва например д-р Лий Бърк от университета „Лома Линда” в Калифорния. Той е изучавал в продължение на три десетилетия влиянието на смеха върху мозъка и тялото, пише „Тайм”.

Бърк отбелязва, че нашето съзнание, хормоните и имунната ни система постоянно комуникират по между си. А това се отразява цялостно – от настроението ни до начина, по който организмът ни отблъсква болестите.

Да вземем за пример мъката: „Скръбта увеличава производството на т.нар. хормони на стреса. Това потиска имунната система и може да доведе до развитие на заболяване“, казва д-р Бърк.

А смехът предизвиква точно противоположни реакции в организма – абсолютно противоположни на ефектите от стреса в тялото, казва специалистът.

По думите му смехът спира освобождаването на стресовите хормони (като кортизол). Но същевременно стимулира производството на хормони като допамин, който се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.

Експертът съветва да мислим за смеха като за ин, а за стреса – като за ян.

И така, имайки силата да противодейства на стреса, смехът се свързва с много ползи за здравето – като противовъзпалителни свойства и подобряване на кръвообръщението.

Например схващането, че само една минута смях е равна на 45 минути пълноценно релаксиране.

Когато се смеем, заздравяваме мускулите на стомаха.

А когато само се усмихнем дори, се задействат и отпускат над 80 мускула в нашето тялото ни.

Разсмеем ли се, вдишвaмe пoвeчe ĸиcлopoд, стимулираме paбoтaтa нa cъpцeтo, пoдoбpявa се циpĸyлaциятa нa ĸpъвтa.

При усещането, че сме щастливи, тялото ни отделя и ендорфини, което подобрява общото състояние на организма и балансира кръвното налягане.

Всъщност, смехът е едва ли не натурален антидепресант, защото стимулира хормоните на щастието.

Смexът подобрява функционалността нa бeлитe дpoбoвe, повишава се ĸиcлopoдът в ĸpъвтa, което помага за пpoчиcтвaне на нaтpyпaни ceĸpeти.

Въпреки многото проучвания обаче някои учени считат, че не точно смехът (като физическо действие) помага, а например това, че индивидът се намира в компанията на близки и приятели.

Едва ли обаче има учени, които биха отрекли колко е приятно да ни разсмее нещо смешно, и, колко е хубаво да предизвикваме така повече щастие за себе си!

Вижте още:

Обикни себе си, за да си щастлива

Мъдри думи за здравето
 


 

Коментари към "Защо смехът е важен и полезен?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg