Как винаги да имаме пари?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Финансите не са една от любимите ни темите, но все пак трябва да обърнем внимание и на тях, защото колкото и пари да изкарваме, ако не бъдат разпределени по правилния начин, се изпаряват за секунди. Момичета, следвайки нашите малки съвети, ще съумеете да управлявате средствата си много по-ефективно, и то след много кратко време.

Разпишете разходите си

Първо определете каква е стойността на задължителните ви месечните разходи – наем, битови и лични сметки, храна, кола и т.н. След това прибавете и приблизителна стойност на допълнителните ви разходи – шопинг, ресторанти, кино и други. След като вече знаете горе-долу колко пари харчите на месец, ще можете да прецените дали трябва да се отървете от някои допълните удоволствия, или пък можете да си позволите повече луксове. И тъй като в някои месеци си позволяваме повече покупки, а в други по-малко, ви съветваме, да използвате някое безплатно приложение за смартфон, в което да въвеждате всяка покупка, която правите. Така ще можете да следите разходите си с абсолютна точност. След като вече имате месечен отчет за дребните разходи, можете да въвеждате получените резултати в друга финансова платформа, която да ви информира за състоянието на парите ви. Има много такива сайтове, които напълно безплатно ще ви предоставят подробни таблици и изчисления за предходните месеци. С тяхна помощ почти няма да ви се налага да смятате, а сравненията на различните месеци са много добре представени.

Определете месечен бюджет

Това е може би най-важната част. В месечния бюджет  трябва да включете абсолютно всичко. Това е единственият начин да имате пари за всяко необходимо нещо. Например, ако искате да си купувате по една нова дреха всеки месец, то трябва да имате бюджет „Дрехи“, в който да спестявате от месечната си заплата малко повече, отколкото средно харчите за въпросната дреха. За още един пример можем да вземем почивките. Ако не ви се остава без пукната стотинка след морето, е важно, да отделяте определена сума от заплатата си през цялата година. Опитайте се да предвидите и всички допълнителни разходи, които е ясно, че ще се появят. Например, ако след една седмица заминавате на море, ще трябва да си купите плажно масло, книга и т.н.

Проследявайте бюджета

След като вече имате определен бюджет, трябва да следите за неговото спазване. Не си позволявайте да нарушавате графика за спестяване, и не използвайте бюджета си за различни цели от определените, защото в противен случай, ще трябва да се лишите от някое удоволствие. Същото важи и за сметките. Един лесен начин, да не просрочвате задълженията си, е като ги плащате онлайн. По този начин от картата ви ще бъде изтегляна сумата автоматично, а и така хем няма да има нужда да събирате всички получени писма, хем ще сте екологично отговорни, а и ще спестите време.

Без изхвърляния

Добре е от време на време да се глезим със скъпи покупки, които изобщо не са ни по джоба, но това трябва да става наистина рядко. Всички се изкушаваме да си купим нова дизайнерска чанта, но това е много излишен разход, който би следвало да си позволяваме веднъж-два пъти годишно, като дори и за него имаме определен бюджет.

Избягвайте импулсивните покупки

Те са допълнителен разход, който в повечето случаи е абсолютно неоправдан. Независимо колко малко пари струва нещо, винаги си задавайте въпроса „Наистина ли ми трябва?“. Ако на момента отговорът е „Да!“, е добре да си дадете 2 часа за размисъл, в които да видите дали въпросната импулсивна покупка ще се превърне във фикс идея, или по-скоро ще проявите здрав разум и ще се лишите от нея.

Спестявайте

Определено трудно достижима цел, към която обаче трябва да се стремим. Опитвайте се да отделяте настрана 20 % от месечния си доход, дори и да нямате крайна цел, в която да вложите отделените пари. Когато сумата стана достатъчно голяма със сигурност ще намерите разумна инвестиция.

Не бъдете твърде стриктни

Знам, че изписах много за спестяване, бюджети и излишни разходи, но не трябва да забравяме, че животът е кратък и е глупаво, да възприемаме всичко твърде сериозно. Важно е да не забравяме, че планирането на личните финанси цели, да улесни живота ни, а не да го скапе тотално. Не си поставяйте нереалистични бюджети, които да ви лишат от дребните удоволствия в живота. И не забравяйте, че никой няма да пострада, ако точно днес решите, че заслужавате готината дизайнерска чанта, която споменах по-горе.   

Кое число ти носи любов, късмет и пари! Според твоята зодия

Не мислете за пари! Така се дебелее


 

Коментари към "Как винаги да имаме пари?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg