Как витамин D се отразява на кожата и косата ни?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Ако изтощената и изтъняваща коса, заедно със сухата кожа ви карат да преосмисляте ежедневната си разкрасителна рутина, то в такъв случай може би трябва да се замислите дали липсата витамин D може да бъде източник на вашето разочарование.

Вярно е - изследванията показват, че хранителното вещество играе значителна роля в общото здраве.

Но какви са ползите от витамин D, когато става въпрос за косата и кожата?

За да ви помогнем да научите повече за това как той играе роля в здравето им, ние се обърнахме към дерматолог, за да разберем всичко, което трябва да знаете за витамин D.

Какво представлява витамин D?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е необходим за доброто здраве на косата и кожата ни, според д-р Джошуа Зейхнер, директор на козметичните и клинични изследвания в дерматологичната болница в Синай.

В действителност, витамин D насърчава правилното усвояване на калций в червата, според Националния институт по здравеопазване (NIH).

Това означава, че витаминът предпазва костите от изтъняване и крехкост и заедно с калция дори пречи на остеопорозата.

Зейхнер твърди, че хранителното вещество е включено дори в обновяванео на клетките, което в крайна сметка подобрява външния вид на кожата.

Как се отразява на косата и кожата ?

В допълнение към крехките кости и мускулната слабост, недостигът на витамин D може да доведе до промени в настроението, изтощение, хронична болка и безплодие.

Зейхнер също така твърди казва, че докато най-големият здравен проблем, свързан с недостига на витамин D са слабите кости, той може да има и връзка със здравето на косата и кожата.

"Все още няма потвърждаващи данни доказващи, че дефицитът на витамин D пряко засяга кожата, но има предположения, че той може да бъде свързан с всичко - от изтъняване на косата до сухата кожа чак до акнето”, казва той.

В тази връзка, проучване от 2018 г., публикувано в "Фармакология и физиология на кожата", показва, че липсата на витамин D може да доведе до определени състояния на кожата, включително псориазис и атопичен дерматит.

Как да си набавите витамин D?

Слънчевата светлина играе основна роля в подпомагането на организма ви да генерира витамин D, но не по начина, по който си мислите.

Всъщност, лекарите често казват на пациентите, че получаването на витамин D от слънчевата светлина не означава да се излагате на слънце или да използвате солариум.

„Едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени в дерматологията и в света на превенцията на рака на кожата, е много погрешна информация за метаболизма на витамин D” каза д-р Дейвид Дж. Лефел, който е дерматолог в  от "Yale Medicine" и шеф на дерматологичната хирургия.

"Има твърдения, че всеки ден трябва да се излагате на слънце, за да се произведе достатъчно витамин D. Това просто не е вярно"

Зейхнер се съгласява, добавяйки, че е по-добре да приемате хранителна добавка с витамин D или да ядете храни, богати на витамин D, за да повишите нивата си.

Хранителните източници на витамина включват сьомга, яйца, сардини и др.

Както винаги, ако подозирате, че недостигът на витамин D може да бъде виновникът зад изтощената ви коса или кожа, се консултирайте, преди да направите каквито и да било промени в хранителния си режим.


 

Коментари към "Как витамин D се отразява на кожата и косата ни?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg