Страшно важно е да поглъщаме максималното количество полезни вещества от храната си. Това ни прави здрави, силни и щастливи. Така че ви предлагаме няколко супер ценни съвета как да запазите витамините в продуктите..
Ако нарежете ябълка, изяжте я възможно най-бързо, защото до няколко минути тя губи голямо количество витамин С.
Мляко не купувайте и не съхранявайте в прозрачни бутилки. Защото така то губи 82% от витамин В2 и то само за два часа.
Някои продукти не могат да се понасят. Например ябълките, кайсиите и авокадото отделят етилен, който разрушава витамините в кивито, броколите, карфиолът и брюкселското зеле. Затова дръжте тези „заядливи“ продукти в отделни торбички.
Витамините имат нужда от специални условия, за да се запазят за по-дълго. Не случайно нашите баби са съхранявали продуктите на тъмно и хладно в мазетата. Но, ако нямате мазе, слагайте плодовете и зеленчуците винаги в контейнерите на хладилника, предназначени за тях.
Прекаленото измиване, особено с топла вода, отмива и водоразтворимите витамини, какъвто е витамин С. Затова не се престаравайте толкова с водата. И мийте продуктите преди да сте ги нарязали, а не след това.
Добавяйте солта след като яденето е готово. Във вряща вода, тя дърпа витамините.