Как да прочистите ума си

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Ужасно е да пилеем умствените си възможности нали? Може би затова сме склонни да затрупваме мозъците си с купища информация, безкрайни списъци със задачи, много притеснения, съжаления и множество само унищожителни  мисли. Този шум в главата, който винаги е в сериозна ротация, не причинява нищо друго, освен да ни прави тревожни, стресирани, депресирани и психически изтощени.

И така, как да намалим  целия този шум в главите си и да заглушим непрекъснатия глас, който постоянно (и досадно) повтаря какво трябва или не трябва да правим?

1. Спрете да се опитвате да бъдете всичко

Голям източник на сътресения в ума е опита да се носят твърде много дини под една мишница и непрекъснатото теглене в различни посоки.

Понякога се чувствате като затворник в собствения си ум. С много роли и задължения - от служебните изисквания до опитите да бъдете добра майка, съпруга, служител и най-добър приятел. От вас се очакват толкова много неща, че половината от времето, когато сте толкова претоварени е трудно да направите крачка напред.

Не е възможно да бъдеш перфектен във всеки аспект от живота.

Когато мислите за осем различни неща едновременно, не можете да прецените на кое да дадете приоритет в момента. Това води до провал.

Съвета? Направете себе си приоритет №1. Фокусирайте се върху вашите нужди и желания, без да се притеснявате какво мислят другите. Вашият мозък ще ви благодари.

2. Спрете да правите няколко неща наведнъж

Може да си мислите, че умело жонглирате с няколко неща наведнъж, но в действителност не е така. Многото задачи, решавани наведнъж всъщност ви забавят. Докато превключвате от една на друга, вие отклонявате вниманието от една част от мозъка си към друга, което отнема време и мозъчни клетки.

Освен това, следващия път, когато изпращате съобщения до приятел, докато се опитвате да работите върху проект, помислете внимателно. Изследванията сочат, че хората, които редовно се занимават с  повече от един медиен канал едновременно, много по-трудно се концентрират, филтрират неподходящи спомени и преминават от един проект към друг в сравнение с тези, които рядко го правят. Съсредоточете се върху това, което трябва да се свърши първо, след което продължете по списък. И моля, оставете телефона си.

3. Дишайте в кутия

Някога чували ли сте за дишане в кутия? Всеки път, когато сте стресирани или умът ви се е разсеян, ето какво да правите: Вдишайте докато преброите до 4, задръжте дъха си пак за толкова, освободете дъха си за отново до 4, след което седнете за последното преброяване до 4. Има приложение за насоки, ако имате нужда от такова.

Ако имате особено напрегнат ден на работа, отидете до тоалетната и направете техниката с дишането в кутия, в банята. Имате ли повече време? Медитацията и йогата са чудесни начини да фокусирате мислите си, помагат да се съсредоточите и се да задържите в настоящето. И двете облекчават стреса и безпокойството, правят ви по-внимателни и засилват креативността.

4. Записвайте си

Друг начин за детоксикация на ума ви е да записвате мислите си. Когато се събудите и отново преди лягане. Това помага да се разтоварите и за намаляване на стреса. Освен това е супер евтино. Не е нужно да инвестирате в нещо фантастично - лист хартия или тефтер са достатъчни.Специалистите препоръчват не само да отбележите какво мислите и важното от деня, но и да изброите нещата, за които сте благодарни. Положително мислене, хора!

5. Не правете нищо

Поне два пъти месечно си правете ден за „правене на нищо” , в който изключвайте всичките си електронни устройства и не правете, абсолютно нищо. Това означава, че няма телевизия, няма работа и никакви задължения. Това позволява да си отдъхнете, за да се презаредите отново.Такъв ден ви дава време да реинвестирате в себе си и да възкресите любовта към себе си.

Ако цели 24 часа е много, опитайте се да отделите поне няколко часа, за да изключите, и да оставите мозъка ви да не прави нищо. Прочистването на ума звучи страхотно, а?


 

Коментари към "Как да прочистите ума си":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg