Знаете ли, че хладилникът всъщност не е най-добрият вариант за съхраняване на плодовете и зеленчуците? Да, те са по-охладени, което е чудесно в летните дни, дори изглеждат по-свежи, но... Истината е, че съхранявани в хладилник, те губят голяма част от полезните си вещества.
С други думи, когато си хапвате такива плодове и зеленчуци, не можете да си набавите необходимите количества витамини и минерали.
Това се дължи преди всичко на светлината. Оказва се, че дори след като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците продължават да реагират на нея. На дневна светлина полезните вещества се увеличават, а през нощта намаляват.
Ето защо, поставени на тъмно в хладилник, плодовете и зеленчуците губят от полезните си свойства. Това правило важи и за тъмните складове в супермаркетите или домашния килер.
Зелето, спанака, марулите, тиквичките, морковите, сладките картофи и боровинките са едни от най-чувствителните на промените в светлината. Така че тях в никакъв случай не дръжте в хладилник или на тъмно.
Най-добре купувайте по-малки количества плодове и зеленчуци, които да можете да съхранявате на светло, без да имат време да се развалят. Друг вариант е да поставите крушка в хладилника, която до някъде да компенсира дневната светлина.