Как празнуват 8–ми март по света

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Изненадващо е в колко много страни Международният ден на жената е национален празник и неработен ден. В други пък, като у нас, не е почивен ден, но се отбелязва с цветя, бонбони и подаръци за жените, а и с много женски вечери!
Като споменахме женски вечери, за нас те са обичаен начин за отбелязване на 8-ми март, но някъде пък са традиция.

В Италия, например, жените получават от мъжете си подаръци, най-вече цветя, а традицията повелява това да бъдат мимози, но не празнуват с тях. Италианките се отдават на веселба с момичетата. Като жест за празника, в Рим на този ден баровете предлагат мъжки стриптийз, входът за дами е безплатен, а в някои заведения дори пускат само женски компании.


В Германия пък празникът, разбира се, има социалистически корени. Но докато в Източна Германия са празнували, в Западна дори и не са подозирали за празника. Денят става по-популярен след падането на Берлинската стена, но все пак не се е превърнал в традиция. За сметка на това немските жени си имат Ден на майката, който обаче празнуват през май месец.


В Русия празнуват подобно на нас, с тази разлика, че е традиция с приятелки да празнуват неомъжените жени, докато омъжените приготвят специална вечеря. Празникът обаче е национален и почивен за всички. Подаръците и цветята също са характерни за този ден.


Вероятно ще се изненадате, но Денят на жената е много стара традиция във Виетнам. В далечни времена този ден се празнувал в очит на две храбри сестри, Чънг, които застанали начело на освободителната война на виетнамците срещу китайците. С идването на социализма традиционният празник преминал в познатия ни 8-ми март.


Японците пък отбелязват празника на 3 март и се нарича Ден на момичетата. Те имат и специален ден за малките момченца между 3 и 7 години, но той е през ноември.


 

Коментари към "Как празнуват 8–ми март по света":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg