Как се прави боб?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Най- страхотната гозба на всички времена!

Ще ви запознаем с една хитринка, как да сготвите боб по-бързо и лесно.  Като казваме по-бързо имаме предвид  факта, че той трябва да се накисне във вода по възможност от предната вечер, за да омекне хубаво. Да, но..., ако го накиснете във вода със половин пакетче сода бикарбонат  поне 1-2 часа преди да го сложите на котлона, това правило отпада. Като единственото, което трябва да запомните е, че той трябва да бъде изплакнат няколко пъти, за да се отстрани миризмата на содата. Тази техника е изпробвана и доказано действа!

 

Ако обичате люто може да добавите и една ч.л. лют червен пипер.

Начин на приготвяне:

Поставете боба в тенджера и го оставете на котлона да заври. След това отстранете образувалата се пяна и добавете нарязаните на ситно моркови, чушка, лук и олиото. Когато и те започнат да омекват,  добавете подправките. Уверете се, че боба е омекнал достатъчно и чак тогава добавете доматите (или доматения сок) и солта. Това е важна подробност, защото доматите и солта забавят варенето.
Ако в последствие решите, че не искате супа, а яхния просто запържете ½  ч.ч. брашно в тиган като разбърквате за около 1-2 мин. Добавете към брашното 1-2 черпака от тенджерата с  боба, за да се получи гъста смес, разбъркайте за още около минута и изсипете сместа при боба. Оставете за още около 10 минути и отстранете от котлона.
 

Украсете ястието с магданоз и сервирайте докато е още топло!


 

Коментари към "Как се прави боб?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg