Как се приготвя автентична сръбска плескавица?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Любопитно
Как се приготвя автентична сръбска плескавица?
Снимков материал: Хайлайф

Кой би предположил, че най-голямата плескавица в света ще бъде изпечена не в родната й Сърбия, а именно тук, в България?

 

Е, нека ви кажем, че това е абсолютен факт, в който имахме честта лично да се убедим!

 

Разбира се, в цялата работа има силно сръбско присъствие. На шумно Гуча парти, под звуците на духов оркестър и с много балканско настроение Майстор Даци – главен готвач в сръбския ресторант „Котилото“, приготви 35-килограмова плескавица. И така постави нов Световен рекорд на Гинес!

 

 

Харесвам България и я чувствам близка, защото и българите, както сърбите, са весел народ. Душевността, нравите и начинът ни на живот много си приличат. Вече 9 години пренасям сръбския вкус, традиции и обичаи, свързани с готвенето, в България и се чувствам прекрасно. Тук срещнах любовта, а вече имам и 2-годишна дъщеричка“ - споделя той на въпроса защо е решил да се развива в България.

 

През 2009 г. Майстор Даци става световен шампион на „Скариада“. Всяка година тя се провежда в Лесковец, южна Сърбия, и на нея се състезават най-добрите майстори на скарата. Така че, нямаше начин да не полюбопитстваме и да не се опитаме да разберем как се прави прочутата плескавица, директно от извора.

 

За наша радост Майстор Даци не скри рецептата си и дори ни сподели тайната си съставка – много любов и настроение.

 

А ето и как точно се приготвя ястието: 

Автентичната сръбска плескавица се прави от телешко месо. За да е хубава, трябва да се избере месо, което да не е прекалено сухо. Например, от врат, от предната част и корема на телето или плешката.

 

Месото се подправя със сол, черен пипер и вегета. За разлика от българите, ние не използваме много подправки като чубрица, кимион и други. Залагаме на обикновените подправки и една универсална – вегета. Тя включва 70% сол, 15 % захар и останалото са сушени зеленчуци.

 

Технологията на печене също е много важна за хубавата плескавица. Или както казваме ние, сърбите, месо се пече на жар! Трябват дървени въглища и на висока температура. Ако го сложим да се приготвя на 250 градуса, то веднага се запечатва и всички сокове остават в него. Ако температурата е по-ниска обаче, месото на практика се сварява, заради водата, която изтича от него. Разликата във вкуса в двата случая е много голяма.

 

Не на последно място добавяме и любов, много желание и настроение, и ето така се получава най-вкусната плескавица!“

 

 

Аз определено се убедих, че когато едно ястие е подправено с всичко това, то става неустоимо. Или както каза Майстор Даци за финал: „Идват хубави празници – Коледа, Нова година. Затова пожелавам на всички българи, а те също като нас харесват тежките маси, хубаво настроение, подправено с много емоция!“ 

 

Вижте още: 

Традиционна рецепта за боб чорба

Рецепта за телешко с ароматен сос


 

Коментари към "Как се приготвя автентична сръбска плескавица? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg