Кои са най-здравословните вина?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Съвети

Ако харесвате виното, вероятно сте вдигнали чаша наздраве заради проучванията, които твърдят, че пиенето е добро за вас.

Някои изследвания показват, че хората, които консумират вино умерено са по-здрави, тренират повече и консумират повече антиоксиданти, включително такива, които не се срещат във виното.

Но може би се чудите, дали някои вина са по-здравословни от други? Краткият отговор е да.

Вижте и кои са те:

1. Сухи червени

Сухите червени вина са най-здравословните вина, защото съдържат повече антиоксиданти от всички останали сортове.

Това е така, защото кожата на гроздовите зърна не се отстранява по време на ферментацията. Антиоксидантите, предоставени от тъмните кожи, като процианидините, са свързани с ползи за здравето, включително защита от сърдечнит заболявания.

За сведение, изследователите отбелязват, че вината от Югозападна Франция и Сардиния имат по-високи нива на процианидини, като средно, вината от тези две области имат пет пъти повече процианидини от вината от Испания, Южна Америка, САЩ и Австралия.

2. Оранжеви вина

След сухото червено, най-добрият ви избор е оранжевото вино, което е се описва като "бяло вино, направено като червено".

При производството на бяло вино кожите обикновено се отстраняват веднага след пресоването на гроздето.

В оранжевите вина обаче - тези които са направени със зелено грозде - кожите остават в контакт със сока (за една седмица до една година), което води до вино с оранжев оттенък, а в допълнение към цвета, кожата придава изобилие на добри антиоксиданти.

3. Розе

Като цяло, розето се прави с червено грозде, но времето за контакт с кожата на гроздовите зърна е по-кратко, отколкото с червено вино и орнажевото вино.

За червено вино може да бъде от един до два месеца, а за разлика от това при розето контактът е между 2 и 20 часа.

По-малкото време за контакт обаче означава по-малко антиоксиданти.

4. Сухи бели

В производството на бяло вино обикновено няма време за контакт с кожата, което означава, че фитонутриентите от кожата не се промъкват във виното.

Макар че не мисим, че сухото бяло вино е "лош" избор, при него просто липсват някои от потенциално защитните свойства на по-колоритните му колеги.

5. Сладки бели

Сладките бели вина са сладки, защото, разбира се, съдържат повече захар.

Например, една чаша вино от Мускат съдържа 21 грама въглехидрати, от които 13 са захар.

Сравнете това с една и съща порция шардоне, която съдържа 3 грама въглехидрати, от които 1 е като захар.

Ето и няколко други неща, които трябва да имате предвид:

Препоръчваме закупуването на био вино, защото е по-добро за околната среда и за да се избегнат остатъците от пестициди.

В един френски доклад 100% от 92-те тествани вина съдържат остатъци от пестициди.

Въпреки че не знаем напълно ефектите, някои изследвания свързват наличието на остатъци от пестициди с безплодие.

Нещо повече, био вината не съдържат добавени сулфити и консерванти, които могат да предизвикат неприятни странични ефекти за някои хора - от запушен нос и кихане до астматични симптоми и главоболие.

Какъвто и да е типът, избирайте органично, когато можете.

Последно, но не на последно място се уверете, че не прекалявате.

Приемът на алкохол над умереното количество увеличава риска от сърдечни заболявания и е свързан с по-висок риск от чернодробна цироза, високо кръвно налягане, рак на горния стомашно-чревен тракт и инсулт.

Важно е също да се отбележи, че дори в умерени количества виното и другите видове алкохол са свързани с по-голям риск от рак на гърдата, а  освен това, ново проучване показва, че консумацията на повече от пет питиета седмично могат значително да съкратят продължителността на живота.

Всичко това означава, че количеството, което пиете е много по-важно от вида вино или изобщо алкохол, което пиете.


 

Коментари към "Кои са най-здравословните вина?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg