Краят на света се отлага!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Е, приятели. Днес е голямата дата – 21.12.2012 г.! Светът все още си е все същият, но до края на деня има време да свърши…

Истината обаче е, че най-вероятно ще си останем с чакането. За добро или за зло светът – такъв, какъвто го познаваме, няма да свърши на днешната дата.

Голямата еуфория около нея се разрази с филма „2012”, чиито създател - Роланд Емерих, почерпи вдъхновение от огромна каменна плоча на маите от 669 г., открита в началото на 20 век в Мексико. Именно тя даде повод за предполагаемото пророчество за края на света, тъй като посочва, че на днешната дата майският календар просто свършва!

Има обаче две малки подробности. Първо, действителната дата, на която краят на света би трябвало да се случи е 23 декември и второ – краят на календара всъщност не бележи край на света, а край на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Новата ера. Още повече, че мексиканският археолог Хосе Ромеро обяснява следното: „Маите са имали циклична концепция за времето, в която няма понятие край на света”.

Историята не свършва до тук обаче! Тази година археолози от Бостънския университет откриха най-стария календар на маите до този момент. Според него цикълът, започнал през август 3114 г. преди Христа, ще продължи с още 2000 години от предвиденото.

Това обаче не пречи на хиляди, които вярват, че от днес настъпва нов, по-добър период от време, да се стекат към Мексико, за да вземат участие в тържествата по случай голямата дата. В Русия пък се продава специален „Апокалипсис комплект”, който, разбира се, включва водка. Какво друго им трябва на братушките? И да дойде краят на света и да не дойде, пак ще се напият като за последно!

Във Франция властите са затворили пътя към планинска част от Пиринеите над градчето Бугараш. Именно тя е описвана като място за спасение от бедствието и рискът от прииждащи тълпи е огромен.

Изобщо, не е като да липсва трескаво очакване, но не и като да нямаме тренинг! Край на света е „имало” доста преди 21.12.2012-а. През 992 г. християнският свят решил, е идва Второто пришествие, защото Разпети петък и Благовещение съвпаднали. През 1033 г. се появила такава теория, защото се навършвали хиляда години от смъртта на Исус Христос.

В днешно време Харолд Къмпинг посочва 21 май 2011 г. като злокобната дата, но след като тя не се оказва такава, той насрочва нова - 21 октомври 2011 г. Е, и след нея оцеляваме. Последното подобно пророчество бе предвидено за 30 юни 2012 година от Джоус Миранда. В бъдещ план пък годините 2028, 2037, 2129, 2240 и 2280 също се свързват с края на света…

Изобщо, какво да ви кажем? Доста злокобни пророчества преживяхме и предстои да преживеем. Май ще преживеем и днешния ден. Но, хайде да не се изказваме преди полунощ!

Ако не друго обаче, днес е още един повод да си спомним за това, че животът в крайна сметка е един миг. Нека го изживяваме пълноценно всеки ден. Пък тогава какво значение има дали днес, утре или вдругиден е краят на света?


 

Коментари към "Краят на света се отлага! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg