Непушачите от ГЕРБ и държавната регулация

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

България или както галено си я наричаме "Абсурдистан",  е най-бедната страна в Европейския съюз. Намаляването на брутния вътрешен продукт и корупцията по високите етажи на властта водят до нисък темп в развитието на икономиката в страната,  коментират европейските анализатори... Техните деца коментират друго!

За тях България е сбъдната мечта. Тук може да излезеш да вечеряш в сносен ресторант, да си купиш кутия цигари  "Marlboro", да отидеш на нощен клуб и да се напиеш до безпаметност за... 25 EUR. Really?! После, ако имаш късмет и попаднеш на скромен таксиметров шофьор, може да те прибере до вкъщи, само за... 5 лева?!

Това е България. Скъпи сметки към топлофикация,  скъпо гориво, безумна администрация и... цинично евтин нощен живот! В страни като Чехия, Полша, Унгария, Словакия, че и Румъния, една нормална вечеря за двама в ресторант е 100-150 лева. Една бутилка алкохол в нощно заведение варира от 300 до 1000 лв. (за сравнение в тамошния супермаркет е 25 лв, обикновено с по-ниска цена от нашия). В Студентски град, София, в нощните клубове може да се намери "изгодна" промоция - бутилка марково уиски с 5 енергийни напитки за... 35лв! Във Варшава само за вход в този тип заведения вземат 2 пъти повече... Хората живот си живеят, а ние в България само ядем, пием, пушим и се веселим!

И ето ги тях - цигарите. Ама не кои да е, а цигарите с бандерол! Оказа се, че около 9% от годишният приход в държавната хазна идва от тях.  Знае се, че новите собственици на "Булгартабак - холдинг" АД са пряко свързани с Централна Коoпeративна Банка, Винпром "Пещера", ТВ7 , вестник "Уикенд", ФК "Ботев" Пловдив - все галеници на управляващата партия ГЕРБ.  Според заложения от Дянков бюджет за 2013, акцизът, събран от продажбата на цигари, е под 2 млрд. лева, което е доста по-малко от миналата година - почти 3 млрд. лева. Основен аргумент за това, разбира се, е ограничението за пушене на обществени места, наложено от същото правителство. Мислите ли, че правителството очаква консумацията на цигарен дим да намалее толкова драстично - с 35%?! Според мен - не, по-скоро увеличението от контрабандата на цигари се залага законово! Ако в момента дадете 5 лв. за кутия цигари, то почти 4 отиват в държавната хазна. Ако дадете 2 лв, за същата кутия, но без бандерол, то търговците и производителя печелят ДВОЙНО.

Да обобщим: близки до управлението на България фирми купиха основния производител на цигари, правителството забрани пушенето на обществени места, като по този начин рискува да намали приходите си в държавната хазна! Това не ви ли изглежда някак... нелогично?! Ще ви "насоча" само с малко факти:

В Англия - средната цена на една цигара е 37p (около 90 стотинки)

Във Франция - средната цена на една цигара е 31 euro cent (около 60 стотинки)

В Италия - средната цена на една цигара е 28 euro cent (около 55 стотинки)

В Германия - средната цена на една цигара е 26 euro cent (около 51 стотинки)

В Испания - средната цена на една цигара е 25 euro cent (около 50 стотинки)

Средната цена на една цигара в България е 20 стотинки. Разбира се, в средата на следващата година (със сигурност след изборите) правителството ще отчете драстичен спад в приходите от продажби на цигари, да той ще е заложен в бюджета, но за страна, бедна като България, всеки допълнителен приход е важен, което ще доведе до увеличение на акциза и респективно - увеличение на крайната цена на кутия цигари. "Естествена" и "своевременна" мярка на нашето отговорно, но не към средностатистическия данъкоплатец, правителство!

Кой ще страда от това?! Обикновеният пушач! Той в момента е прекалено зает да защитава своите "права" пред обикновения... непушач. Отново правителството на майка България изигра чудесно картите си, като насочи напрежението някъде другаде и раздели за поредeн път общественото мнение на две. Кучетата си лаят, керванът на ГЕРБ си върви!

Да го д*хат бедните!


 

Коментари към "Непушачите от ГЕРБ и държавната регулация":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg