Утре е чудесен празник – Никулден, на който по традиция можем да си приготвим вкусен пълнен шаран!
Ето как.
Необходими продукти:
- шаран;
- връзка листа от целина;
- резен корен от целина;
- няколко глави лук;
- 1 ч.ч. олио;
- 6 бр. моркови;
- домати;
- няколко скилидки чесън;
- 1 ч.ч. орехови ядки;
- връзка магданоз;
- 2 бр. лимони;
- 1 ч.ч. вода;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне
Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите, измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол.
В олио с малко сол и вода се слага нарязаният лук, морковите и нарязаните на дребно домати. Към сместа се добавят наситнените орехи, обеленият чесън, един обелен и нарязан лимон. Разбърква се и се и се подправя със сол. Шаранът се напълва и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава, а върху него се нареждат резенчета домат и лимон. Залива се с 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.