Все още сме август. Лятото може и скоро да си отива, но сега. Сега то е тук! Така че рибата все още си е истинска класика в жанра! Ами да си похапнем, а? Какво ще кажете за задушена риба с лук? Много е вкусна и лека. Ето как става!
Необходими продукти:
500 -700 г рибно филе
2 глави кромид лук
6 дафинови листа
8 зърна бахар
10 зърна черен пипер
сол
75 мл зехтин
50 мл вода
Начин на приготвяне:
Рибата се нарязва на парчета. Лукът се почиства и се нарязва на едри полумесеци.
В подходяща тенджера се сипва малко зехтин. Отгоре се нарежда слой лук, така че да покрие цялото дъно.Следва слой риба, която предварително се посолява от двете страни. Върху рибата се нареждат 3 дафинови листа, 4 зърна бахар и 5 зърна пипер. Покрива се с лук и се полива с малко зехтин. Отново се нарежда слой риба, останалите подправки.Накрая се покрива с лук и се полива с останалия зехтин.
Внимателно се сипва водата и тенджерата се поставя на котлона и се довежда до кипване. След това огънят се намалява на умерен и ястието се задушава под капак за около 40 минути.
Капакът се маха и рибата се задушава на тих огън за още 20 минути, докато остане течност само на дъното, която образува сос. Задушената риба с лук се консумира топла или студена.