Такос е традиционно мексиканско ястие, което в последните няколко години придоби почти същата популярност у нас, каквато има и дюнерът. Обикновено рецептата се приготвя с пълнеж от кайма, боб, салца и гуакамоле, но днес ще ви покажем един сладък вариант на това вкусно ястие. Гарантираме ви, ще си оближете пръстите.
Необходими продукти за тестото:
-
2/3 ч. чаша брашно
-
1/2 ч. чаша захар
-
1/8 ч.л. сол
-
1/4 чаша прясно мляко
-
1/4 ч. л. бадемов екстракт
-
1/2 ч.л. ванилия
-
2 големи белтъка
-
2 ч.л. масло
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, захарта и солта в дълбока купа. Разтопете маслото в микровълновата фурна и в отделен съд го смесете заедно с леко топлото мляко, бадемовия екстракт, ванилията и накрая добавете белтъците, като разбиете сместа до получаване на пяна. Смесете сухите съставки с течната смес и бъркайте, докато получите тесто, подобно на това за палачинки. В тиган, намазан с масло, изсипете един черпак от тестото и обръщайте, също както приготвяте палачинки.
След като първия такос е готов, веднага щом го извадите от тигана, го сложете върху книга и притиснете двете му страни, както е показано на снимката по-долу. Същото направете и с всеки следващ. Оставете ги да се охладят съвсем.
Необходими продукти за пълнежа:
-
10 гр. шоколад
-
3 супени лъжици кокосово масло
-
от 4 до 6 чаши сладолед
-
1/2 чаша натрошени ядки по избор
Извадете сладоледа от фризера и го оставете за 5 минути на стайна температура. През това време натрошете шоколада и заедно с кокосовото масло го загрейте в микровълновата за около 30 секунди. Разбъркайте добре и оставете да се охлади леко. Със супени лъжици напълнете такоса със сладолед, пригладете и полейте с шоколадовата смес. Накрая поръсете с натрошените ядки и готово.