Тази вкусна шоколадова пита е любимото лакомство на много деца по света. Уви, в България, тя не е особено популярна. Ето защо решихме да споделим с вас рецептата и заедно да направим тази Коледа още по-специална.
Необходими продукти:
450 гр (4 чаши) брашно и около 50гр (⅜ чаша) за поръсване
180 мл (¾ чаша) мляко
2 жълтъка (белтъците се отделят, но не се изхвърлят)
1 ½ ч.л. суха мая
30гр (2 супени лъжици) масло
70гр (⅓ чаша) захар
щипка сол
200 гр течен шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото до 30 ° С. След това разтворете в него маята, една лъжица захар и една лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете сместа настрана за около 15 минути. В отделна купа смесете сухите съставки: брашното, захарта, солта и добавете маслото и двата жълтъка. Накрая изсипете и млякото с маята и замесете меко тесто.
Оставете тестото на топло да втаса за 40 минути. След това го разделете на 4 равни части. Всяка част разточете с точилката, като и четирите трябва да са с дебелина около 2-3 милиметра. Намажете първата разточена част с обилно количество течен шоколад, похлупете с втората и повторете процедурата. Четвъртата, последна, част не се намазва с шоколад. Когато питата е слепена, изрежете неравностите от тестото с помощта на кръгла тава или форма за торта.
С кафена чаша направете кръгъл отпечатък в центъра на питата. Около него разрежете 16 равни части, подобно на разрез на пица. Вземете две части на питата в двете си ръце и деликатно ги усуквайте в противоположните посоки. Направете това с всички части.
Накрая намажете питата с останалия белтък и сложете във фурната за около 20-30 минути на 180 ° С.