Цветовете в нашия дом

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Какви цветове да използваме за своя дом, ако искаме да се чувстваме добре. Това е въпрос на лична преценка, тъй като вкъщи преминават часовете на отдих и е редно да ги прекарваме възможно най-пълноценно.

Затова е добре да се съобразим първоначално със собственото си усмотрение, душевност и вкус. Така ще можем да се спрем на тези цветове, които най-добре отговарят на очакваните емоции в собствения ни дом.

Хубаво е така да подберем и съчетаем цветовете, че да галят приятно окото.

Цветовете могат да променят оптически формата и размерите на мебелите, на стаята, да въздействат по различни начини на емоциите ни.

Затова е добре да решим каква визия искаме да постигнем, като не по-малко важно е и какво настроение може да внесе съответният цвят.

Нека разгледаме начините да създадем необходимата атмосфера, по цветове:


Червен

Идеален избор, ако се цели да се предизвиква вълнение, особено у жените. Този цвят повишава енергийните нива на помещението. Доказано е, че червеното повишава кръвното налягане, скоростта на дишане и пулса.

Наситените нюанси на червеното повдигат най-много адреналина спрямо всеки друг цвят.

Ако решите да използвате червеното в спалнята, то може да придаде приглушен, богат и елегантен привкус.

Жълт

Кой цвят може да носи повече слънчево и усмихнато настроение от жълтия цвят. Енергията, която носи го прави много добър избор за кухни, трапезарии и бани. Тонизиращият цвят придава на малкото помещение по-просторен и приветлив вид.

Счита се обаче, че жълтото не е подходящо за основен цвят при декорирането на стая. Хората са по-склонни да губят самообладание, когато са обградени изцяло от този цвят, показват проучванията.


Син

Този цвят може да въздейства успокояващо и релаксиращо, тъй като намалява кръвното налягане, забавя дишането и сърдечния ритъм. Прекрасен избор за спалнята и банята.

Внимавайте обаче с този нюанс, имайте предвид, че пастелното синьо например може да придаде на по-тъмно помещение неприятно усещане за студенина, особено ако е и по стените, и върху мебелите.

Ако решите стаята да е основно в светло син цвят, балансирайте с топли нюанси за мебелите и тъканите.

Зелен

Ако търсим баланс, зеленото се смята се за най-успокояващия окото цвят.

Зеленият цвят би действал успокояващо в кухнята, а във всекидневната внушава комфорт и единност. Смята се, че намалява стреса, но трябва да знаем, че прекалено много зелени нюанси в стаята предразполагат към летаргия.

Лилав

Тъмно лилавото се асоциира с лукс и креативнот, а по-светлите нюанси придават същото спокойствие на спалнята, като синия цвят, но без опасността да почувствате хладина.

Оранжев

Този цвят предизвиква вълнение и ентусиазъм и дава на хората усещане за младост.

В древните култури са считали, че оранжевото лекува белите дробове и увеличава енергийните нива в организма.

Черен

Можем да използваме като акцент, за да завършим стила с необходимите щрихи. Използвайки усета си, можем да придадем дълбочина на помещението.

Кафяв

Придава усещане за домашен уют и комфорт. Този цвят предразполага мъжете към комуникация.


 

Коментари към "Цветовете в нашия дом":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg